Fonduri europene 2021 – România riscă să piardă 760 milioane EURO

Submăsura 4.1 este probabil cea mai așteptată linie de finanțare din fonduri europene pentru fermierii care vor să facă investiții în exploatațiile pe care le dețin. În perioada de tranziție 2021-2022, submăsura 4.1 are un buget de 760 milioane euro, împărțit pentru mai multe sectoare din agricultură. Cu toate acestea, dacă autoritățile nu se grăbesc cu lansarea ghidurilor finale și a sesiunilor de depunere a proiectelor, o parte din acești bani ar putea rămâne neaccesați.

Consultantul Ion Păunel a atras atenția asupra acestui fapt în emisiunea ”Agricultura la Raport”, somându-i pe reprezentanții Ministerului Agriculturii și ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) să lanseze cât mai repede ghidurile finale pentru submăsura 4.1.

”Submăsura 4.1 se splitează începând de anul acesta în mai multe componente. Sunt per total 760 milioane euro, pentru fiecare sector sunt anumite sume de bani. Pentru legumicultură și cultura cartofului avem 150 milioane de euro separat, și este pentru prima dată când legumicultura are bani separați. Pentru tinerii fermieri care au mai mult de 24 de luni, dar nu mai mult de 60 de luni de când s-au instalat, există o măsură dedicată unde pot accesa fonduri europene pentru echipamente și utilaje. Mai avem pentru cultura mare, pentru zootehnie și așa mai departe.

Pare o sumă mică 760 milioane euro, dar România a avut în perioada 2014-2020 830 de milioane, iar acum în doi ani avem 760 milioane. Încă nu a fost deschisă submăsura și trebuie implementate proiectele până în 2023. Este o sumă considerabilă, sperăm să și reușim. Aș vrea să le atrag atenția celor de la AFIR și Ministerul Agriculturii să nu mai tergiverseze această submăsură, pentru că vorbim de o sumă importantă care ar putea să intre în modernizarea exploatațiilor agricole din România. Toată lumea așteaptă la această dată ghidurile solicitantului, când noi trebuia să aplicăm de la 1 ianuarie 2021”, a precizat Ion Păunel.

Reamintim că sprijinul public din fonduri europene oferit prin submăsura 4.1 este de maximum 90% din totalul cheltuielilor eligibile și poate ajunge până la suma de 1,5 milioane euro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole