Fonduri AFIR de 1,5 milioane EURO/proiect! Cum poți obține banii europeni

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe site-ul oficial al instituției Ghidul solicitantului pentru obținerea sprijinului financiar pentru investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole, mai precis prin submăsura 4.2 din cadrul PNDR 2020.

Sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și forme asociative și de 40% pentru alte întreprinderi. Precizăm că în cazul investițiilor colective intensitatea sprijinului poate crește cu 20 de puncte procentuale.

Valoarea fondurilor europene obținute variază în funcție de tipul de beneficiar și de investiție, astfel: pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, sprijinul financiar este de 800.000 de euro/ proiect pentru investițiile noi permise în cadrul fișei submăsurii și de 600.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere. De asemenea, pentru întreprinderi mijlocii se pot accesa fonduri în valoare de 1.200.000 de euro/ proiect pentru investițiile noi permise în cadrul fișei submăsurii sau de 1.000.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere. Pentru alte întreprinderi și forme asociative, valoarea sprijinului crește la 1.500.000 de euro/ proiect în cazul investițiilor noi permise și la 1.200.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere, informează AFIR.

Potrivit AFIR, sesiunea de depunere a cererilor de finanțare se va desfășura în intervalul 8 octombrie 2021, ora 09:00 – 7 ianuarie 2022, ora 16:00.

Alocarea financiară totală pentru submăsura 4.2 este de 183 milioane de euro, mai precizează AFIR.

Condiții minime de accesare:

  • investiția trebuie să respecte, la momentul depunerii, Planul Urbanistic Zonal;
  • viabilitatea economică a investiției trebuie să fie demonstrată în baza documentației tehnico-economice;
  • solicitantul trebuie să demonstreze capacitatea de asigurare a cofinanțării și să nu fie în dificultate;
  • solicitantul va demonstra, la momentul depunerii proiectului, că a demarat procedura de evaluare a impactului preconizat asupra mediului;
  • sprijinul va fi limitat la investiții în procesarea produselor agricole din lista cuprinsă în Anexa I la TFUE, în scopul obținerii de produse Anexa I;
  • investițiile în instalații al căror scop principal este producerea de energie electrică prin utilizarea biomasei trebuie să respecte prevederile legislative în vigoare, prin demonstrarea utilizării unui procent minim de energie termică de 10%;
  • investiția va respecta prevederile legale din domeniile sănătate publică, sanitar veterinar și siguranța alimentară;
  • solicitantul va demonstra că profitul mediu anual (ca medie a ultimilor trei ani fiscali) nu depășește de patru ori valoarea sprijinului solicitat;
  • în cazul proiectelor din aria de aplicabilitate a ITI Delta Dunării, solicitantul va prezenta avizul de conformitate cu obiectivele SIDD-DD.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole