Fondul mutual, o solutie pentru criza din agricultura? Raspunsul lui Emil Dumitru (MADR)

În contextul situației dificile prin care trece agricultura românească în momentul de față, există voci care spun că fondul mutual ar fi putut fi o soluție care să-i ajute pe fermieri să treacă mai ușor peste greutățile cu care se confruntă. Subiectul a fost discutat și în ultima ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, unde Ovidiu Ghinea l-a avut ca invitat pe secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Emil Dumitru. Acesta a făcut o serie de precizări cu privire la cât de realistă ar putea fi o asemenea soluție.

”Noi am solicitat la Comisia Europeană să avem o normă derogatorie și să nu fim condiționați de despăgubiri, de existența fondului mutual și să ne dea Comisia șansa prin mecanismul pe care îl avem, de ajutor de stat, să putem da, acolo unde putem să facem ceva economii din fonduri europene, să putem să le punem la dispoziție fermierilor.

Ca să discutăm despre fond mutual și mutualitate în agricultura din România, trebuie să instituim o normă obligatorie. Altfel, nu putem să discutăm de un fond mutual care să fie funcțional. După care, întotdeauna vor exista tot felul de suspiciuni. Au existat în trecut suspiciuni de fraudă că s-au plătit 30 și ceva de mii de euro cotizație la Bruxelles pentru o asociație profesională, ce să mai spunem de un fond mutual unde se vor strânge sume consistente de bani. În plus, un fond mutual trebuie să-l capitalizezi, pentru că dacă ai 2 ani consecutivi de secetă în care o să ai o sarcină administrativă de plată de 300-400 de milioane de euro, practic în primul an i-ai pus cruce unui astfel de mecanism.

Eu consider că trebuie să facem lucrurile pas cu pas și ca să putem să creem acest mecanism de fond mutual, trebuie în primul rând să mergem noi în paralel cu o schemă de pierderi de venit, așa cum intenționăm și anul acesta, ca să înțelegem mecanismul și pe baza acestuia să putem să creem un fond de compensare a pierderilor, pentru că putem să plătim fiecare fermier 3-5 euro pe hectar și la un moment dat, ca o centură de siguranță, să poți să apelezi la acest fond mutual și să poți să fii despăgubit într-o oarecare măsură.

La momentul la care discutăm, putem să construim fondul mutual doar după ce vedem noi, statul, cum putem îndeplini exercițiul acesta de constatare și de suportare a cheltuielilor. Poate fi o poveste frumoasă, dar fermierii nu au nevoie de povești frumoase, ci au nevoie să audă lucruri concrete”, a precizat Emil Dumitru în exclusivitate pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole