40 de mii de porci uciși din „neglijență”. Cauza focarului de pestă porcină africană din Timiș, descoperită

Unei femei din localitatea Parţa, care a îngropat 30 de porci din exploataţia privată, bolnavi de pestă porcină africană (PPA), la o adâncime de doar 10-20 de centimetri, i s-a deschis dosar penal.

Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a anunţat, miercuri, că dupa ancheta epidemiologică şi din declaraţiile femeii, reiese că pesta porcină africană era prezentă încă din primele zile ale lunii septembrie în gospodăria acesteia.

„Un nou focar de pestă porcină a fost declarat la Parţa, la o exploataţie particulară. Aproximativ 30 de porci au fost îngropaţi în câmp, la doar 10-20 cm sub pământ, încă din luna septembrie. Ca urmare a anchetei epidemiologice şi din declaraţiile proprietarului, reiese că boala era prezentă încă din primele zile ale lunii septembrie. Porcii îngropaţi vor rămâne pe loc şi chiar acum se lucrează la acoperirea lor prin crearea unui taluz de 3 metri înălţime, împrejmuit de gard”, a scris Mihai Ritivoiu pe Facebook.

Prefectul trage un semnal de alarmă pentru toți proprietarii de porci care sunt obligați să anunțe orice suspiciune de boală a animalelor.

„Dacă proprietarul ar fi anunțat din timp, probabil că nu ne-am fi aflat azi în această situație, cu 40.000 de porci sacrificați. Acum s-a deschis un dosar penal. Fac încă un apel proprietarilor de porci să anunțe imediat orice suspiciune de pestă”, a mai scris Ritivoiu.

În urmă cu o săptămâna , prefectul judeţului Timiş anunţa că a fost confirmată pesta porcină africană la suinele din ferma Smithfield de la Parţa urmand”neutralizarea celor 39 de mii de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii”.

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole