25 ianuarie 2022 - 09:52

Focar major de gripa aviara la sud de Dunare. Peste 1000 de focare in Europa!

Un alt focar de gripă aviară a fost raportat de câinele de pază sanitar bulgar. 40.000 de păsări au fost sacrificate într-o fermă de găini ouătoare din satul de sud-est Krivo Pole. Acesta este al cincilea focar de gripă aviară raportat de autoritățile bulgare de la începutul anului.

Agenția a declarat că ferma a fost afectată de gripa aviară de tip A extrem de patogenă, dar nu a dezvăluit tulpina bolii. Tulpina predominantă în Europa în prezent este H5N8. Aproximativ 160.000 de rațe și 154.000 de găini au fost sacrificate la alte patru ferme din țara balcanică din februarie, în timp ce autoritățile încearcă să limiteze răspândirea bolii, informează Reuters.

Anul acesta, 26 de țări europene au fost afectate de boală, aproape jumătate dintre ele raportând focare de gripă aviară în fermele comerciale. Cel mai mare impact a fost resimțit de producătorii de păsări din Franța.

Au existat focare mari de gripă aviară raportate de industria europeană a păsărilor de curte între decembrie 2020 și februarie anul curent. Numărul, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a depășit 1.000 de focare în 25 de state membre ale UE și în Marea Britanie, 592 raportate în fermele de păsări.

Cea mai afectată industrie a fost cea franceză, cu 442 de focare la păsări de curte, mai ales în provincia Landes. Este urmată de Germania, cu 50 de focare în fermele de păsări și Polonia, cu 37 de cazuri în fermele de păsări. În total, cele trei țări reprezintă 43% din producția de păsări din UE, iar restricțiile aplicate pe mai multe piețe terțe au creat tulburări pe piața unică.

Impactul virușilor a fost semnificativ mai mare în zonele cu densitate mare de păsări de curte, ca în cazul Landelor (Franța). „Datorită prezenței continue a virusului HPAI H5 la păsările sălbatice și în mediu, există încă un risc potențial de răspândire, care poate provoca mortalitate ridicată la rațele afectate de ferme și, prin urmare, mortalitatea acestora poate fi considerată un bun indicator al Pentru a îmbunătăți detectarea timpurie a păsărilor de curte în zona de supraveghere, crescătorii ar trebui încurajați să efectueze inspecție clinică zilnică a rațelor și să colecteze păsări moarte pentru analize de laborator „, sfatul EFSA.

Au fost identificate șase genotipuri diferite în Europa și Rusia, sugerând o înclinație și mutagenitate ridicate ale acestor viruși. În ceea ce privește impactul asupra sănătății publice, în Europa, nu au existat dovezi ale fixării mutațiilor cu potențial zoonotic. Cu toate acestea, Rusia a raportat 7 cazuri din cauza virusului HPAI A (H5N8), toți lucrători de păsări cu simptome puține sau deloc, în timp ce China a avut 5 cazuri de HPAI H5N6 și 10 cazuri de HPAI H9N2. În orice caz, EFSA consideră că riscul pentru populația generală, precum și pentru cazurile umane importate legate de călătorii, este foarte scăzut, iar riscul pentru persoanele care sunt expuse profesional este scăzut.