FOCAR de boala limbii albastre (bluetongue), depistata la o exploatatie de ovine

Un focar de boala limbii albastre (bluetongue) a fost depistat la o exploatatie de ovine. Reprezentanții ANSVSA au confirmat un caz de infecție cu acest virus la un berbec care provine dintr-o exploatație nonprofesională din localitatea Turcești, comuna Mateești, județul Vâlcea. Au fost impuse restricții de circulație a animalelor și au fost anunțate organismele internaționale.

După o perioadă de patru ani de absență a acestui tip de virus, la data de 03 septembrie 2020, exploatatia a fost declarata drept focar de boala limbii albastre, virus care poate afecta pe lângă ovine și caprele, bovinele sau alte rumegătoare.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, focarul a fost notificat la organismele internaționale (ADNS și OIE). Totodată , în exploatația infectată au fost impuse restricții privind circulația animalelor, precum și toate măsurile specifice privind controlul bolii.

În jurul focarului de bluetongue a fost stabilită o zonă de 20 km numită zonă de control, în care se aplică măsurile prevăzute de Directiva 2000/75/CE a Consiliului și de Regulamentul CE 1266/2007 al Comisiei. Dintre acestea menționăm: 

identificarea tuturor exploataţiilor de rumegătoare din zona de control şi efectuarea unui recensământ al animalelor domestice receptive (rumegătoare); evaluarea numărului şi arealurilor de viaţă a rumegătoarelor sălbatice receptive din zona de control delimitată;

  • inspecţia clinică a animalelor receptive în vederea identificării oricăror semne de infecție;
  • informarea/conștientizarea deţinătorilor de animale despre evoluţia bolii și observarea permanentă a rumegătoarelor pe care le deţin şi obligativitatea anunţării oricărei modificări a stării de sănătate a animalelor medicului veterinar de liberă practică împuternicit ori medicului veterinar oficial şi adresarea de recomandări privind curăţarea şi îndepărtarea gunoiului de grajd de lângă adăposturi, tratamentul rumegătoarelor cu substanţe insecticide sau insectifuge pentru a preveni infectarea cu virusul bluetongue, curăţirea mecanică a adăposturilor şi efectuarea de dezinsecţii;   
  • monitorizarea serologică a efectivelor de rumegătoare, prin teste de laborator efectuate pe probe prelevate de la animalele santinelă;
  • monitorizarea populațiilor de vectori care pot transmite virusul bluetongue;
  • interzicerea ieșirii rumegătoarelor din zona de control; acestea pot fi expediate în afara zonei de control, în anumite condiții, numai pentru tăiere imediată.

Măsurile se vor menține până la stingerea focarului care se efectuează după 14 zile de la data debutului perioadei libere de vectori. ANSVSA menționează că în zona de control nu există exploatații comerciale de rumegătoare.

În România, această infecție a mai evoluat și în perioada 2014-2015, fiind identificat același serotip viral, respectiv serotipul 4. În restul teritoriului țării nu au fost impuse măsuri de restricție suplimentare generate de acest caz. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole