FMI: Cel mai grav şoc alimentar al lumii, din ultimul deceniu. Perspective serioase de foamete

Factorii de foamete în lume sunt multipli: secetă, război, inflație, pandemia de Covid-19, dar combinația lor creează o situație de criză acută. Astfel, Fondul Monetar Internaţional trage un semnal de alarmă: „Lumea se confruntă, în prezent, cu un şoc alimentar, iar insecuritatea alimentară se va agrava și mai mult”, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Temerile privind această insecuritate alimentară care nu poate decât să conducă rapid la foamete, au crescut odată cu războiul din Ucraina și cu explozia prețurilor la alimente. FMI a făcut un apel pentru o abordare decisivă şi coordonată.

 Sunt posibile turbulenţe sociale şi migraţie pe scară largă

„Efectele combinate ale creşterii preţurilor la alimente şi energie şi constrângerile de aprovizionare nu doar că reduc standardele de viaţă dar este posibil să majoreze sărăcia şi  să alimenteze turbulenţele sociale şi migraţia pe scară largă”, subliniază autorii raportului Bjorn Rother, Sebastian Sosa, Lukas Kohler şi Gaelle Pierre.

Perspectivele sunt extrem de incerte

Diminuarea stocurilor de alimente şi prognozele negative cu privire la recoltele de orez vor afecta pieţele, mai susţin autorii raportului. Nu sunt deloc de neglijat şocurile climatice, conflictele şi pandemia de Covid-19 care au dus la creşterea insecurităţii alimentare în ultimii cinci ani.

 Insecuritatea alimentară este posibil să se agraveze

Lipsa unei consecvențe alimentare  este cauzată de mai multor factori precum: blocajele de aprovizionare, obstacolele care stau în calea recoltelor din Ucraina şi preţurile ridicate la îngrăşăminte şi energie, a apreciat FMI într-un raport publicat joi.

Potrivit FMI, criza alimentară actuală este cel puţin comparabilă cu cea din 2007-2008, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente şi multiple decese şi a generat turbulenţe sociale şi politice.

48 de ţări au fost indentificate ca fiind cele mai afectate de criză din cauza unor presiuni semnificative asupra balanţei de plăţi, insecurităţii alimentare acute, iar cele mai sumbre perspective sunt pentru regiunea Sahel şi alte părţi din Africa sub-sahariană. Pe lângă suferinţele umane, costurile pentru economiile acestor state sunt de ordinul miliardelor de dolari, subliniază FMI.

Ferestre pentru şocul alimentar

Fondul Monetar Internaţional se gândeşte la introducerea unei aşa-numite „ferestre pentru şocul alimentar”. Acestea permit FMI să majoreze creditarea către statele care se confruntă cu dificultăţi în gestionarea balanţei de plăţi, în urma crizei alimentare, provocate de invazia Ucrainei de către Rusia şi a inflaţiei globale, în urma pandemiei.
Noua facilitate a FMI pentru ţările afectate de criza alimentară va fi disponibilă timp de 12 luni de la aprobare. 

Sursa foto: sud-ouest

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole