26 mai 2022 - 20:53

Promisiunea lui Florin Cîțu – despăgubiri la următoarea rectificare de buget, în august?

După întâlnirile dintre reprezentanții fermierilor și prim-ministrul Florin Cîțu, agricultorii au așteptat preț de zile bune un răspuns clar din partea premierului cu privire la o soluție pentru ajutarea fermierilor afectați de secetă la culturile de primăvară. Răspunsul lui Florin Cîțu, însă, a întârziat să apară, iar mingea a fost aruncată în curtea Ministerului Agriculturii, acolo unde semnalele către fermieri au fost la fel de incerte.

Într-o discuție cu reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, s-a angajat să poarte un dialog cu premierul Florin Cîțu, pentru a obține un răspuns clar de la acesta în privința despăgubirilor. Fostul secretar de stat MADR a vorbit despre acest subiect în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

”Decizia a fost luată oarecum în urma consultărilor la Guvern, în prezența ministrul agriculturii și a premierului Florin Cîțu, astfel încât să se găsească soluții în cadrul bugetului Ministerului Agriculturii. Din păcate, am atras atenția încă de la dezbaterea bugetului în cadrul comisiilor reunite din Parlament că bugetul MADR pe titlul IV – subvenții și scheme de ajutor de stat – este mai mic cu 48%”, a precizat George Scarlat pentru AGRO TV.

Potrivit senatorului, până în acest moment nu s-au identificat creditele de angajament necesare în bugetul Ministerului Agriculturii, însă se pare că ar exista o promisiune din partea premierului Florin Cîțu că acestea vor fi obținute la următoarea rectificare de buget, care va avea loc cel mai probabil în luna august.

”La rugămintea și la invitația celor din Alianța pentru Agricultură și Cooperare, am participat la câteva videoconferințe împreună cu ei, mi-am luat angajamentul că voi ține un dialog deschis și direct cu premierul. (…) Voi ține în continuare o relație și o presiune constantă în cadrul grupului Partidului Național Liberal, pentru a obține și la culturile de primăvară, cel puțin la următoarea rectificate de buget, credite de angajament care vor fi închise de către Guvern în 2022 sau chiar 2023.

Din păcate nu s-au identificat creditele de angajament în bugetul Ministerului Agriculturii așa cum arată el astăzi. Avem promisiunea premierului că se vor găsi credite de angajament la următoarea rectificare de buget”, a mai precizat Scarlat.

Răspunsul, însă, este departe de a-i mulțumi pe fermierii afectați de secetă, care așteptau o soluție mult mai devreme, pentru a putea să-și cumpere tot ceea ce au nevoie pentru a înființa culturile în această primăvară.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.