28 mai 2022 - 14:44

Florin Barbu, ANIF: „Lucrarile la Canalul Siret-Baragan vor incepe în martie 2020”

Directorul general ANIF, Florin Barbu, este optimist cu privire la începerea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan. Într-un interviu acordat AGERPRES, acesta a declarat că se va finaliza proiectarea și licitația pentru construcții montaj, astfel încât lucrările să înceapă pe 30 martie 2020. Acesta a mai precizat că discuțiile cu Unitățile Administrativ Teritoriale și cu fermierii din zonă sunt avansate, iar un miliard de euro ar fi de ajuns pentru întregul proiect, incluzând sistemele de irigații.

„Programul de reabilitare a infrastructurii de irigaţii prevede 2 milioane de hectare. Noi avem în prezent aproape 58 de amenajări pe care sunt şantiere deschise pentru 1,4 milioane de hectare. În noiembrie deschidem încă 22 de şantiere pentru a acoperi diferenţa de 600.000 de hectare pentru reabilitarea celor 2 milioane de hectare din programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii. În anul 2019 au avut puse la dispoziţia fermierilor 1,4 milioane de hectare şi 2.000 de kilometri de canale. După reabilitarea care s-a efectuat în acest an vom putea pune la dispoziţie pentru anul 2020 aproape 1,6 milioane de hectare şi 2.200 kilometri de canale cu apă”, a declarat Barbu pentru AGERPRES.

Acesta a mai precizat că, anul acesta, au fost contractate aproape un milion de hectare pentru irigare și au fost irigate până în prezent 660.000 de hectare, sperând ca aceasta să mai crească cu încă 120.000 de hectare până la sfârșitul lunii noiembrie. Anul trecut, suprafața irigată a fost de 622.000 de hectare.

În privința sumelor atrase prin PNDR 2020 pentru infrastructura secundară de irigații, Florin Bratu a precizat că au fost atrași aproape toți banii, adică 320 de milioane de euro. „Vrem ca la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie să mai deschidem o sesiune, pentru că mai avem o rămăşiţă de 60 de milioane de euro tot pe infrastructura secundară – reabilitare şi echipamente de irigat. Numai anul acesta am avizat 200 de proiecte pe aproape 200 de milioane euro. Am înţeles că s-au semnat contractele de finanţare de către AFIR, în proporţie de 70% – 80%, sunt deja puse în Sistemul de Achiziţii Publice şi vor fi licitate. Cred că în primăvară va începe şi tranşa din 2018 şi 2019 pe cele 200 de milioane euro.”

Florin Barbu a mai spus că Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare face demersuri pentru a deveni eligibilă să atragă fonduri europene pe noul PNDR – Programul Național Strategic 2021-2027, pentru reabilitarea amenajărilor de desecare din România.

Revenind la Canalul Siret-Bărăgan, șeful ANIF a mai făcut precizări cu privire la suprafața care se irigă în acest moment din Canal și la cât s-ar ajunge după finalizarea investiției. „În momentul de faţă se irigă 600 de hectare din staţia de la Haret, din 2.000 de hectare cât ar putea deservi şi avem şi o extindere până la 3.000 de hectare pe zona Vrancea, tot pe această staţie. Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a preluat 50 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan, pe care trebuie să-i facem. În 2023, cei 50 de kilometri, dacă vor fi alocate toate sumele din punct de vedere tehnic şi al lucrărilor şi al infrastructurii vor fi finalizate. Pentru diferenţa de amenajare, până la 149 de kilometri, Guvernul vrea să facă un parteneriat public-privat. Aceasta a fost ultima discuţie.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.