20 mai 2022 - 07:10

Floarea soarelui, pariul câștigător pentru fermieri în 2022! Se anunță profituri uriașe

Se anunță un an bun pentru fermierii care au mizat pe floarea soarelui. Prețurile au crescut extrem de mult în ultima perioadă, creștere accentuată de războiul din Ucraina, care i-a pus pe ucraineni în imposibilitatea de a mai livra marfa și de a însămânța optim noile culturi. Astfel, fermierii din România ar putea profita de acest context ca să-și maximizeze veniturile.

Unul dintre fermierii care a mizat pe floarea soarelui anul acesta este Alexander Degianski. Deși nu plănuise acest lucru din timp, agricultorul din județul Timiș a decis să însămânțeze o suprafață dublă decât își propusese, tocmai pentru a profita de contextul favorabil de anul acesta.

”Deși poate sună ciudat, la noi, campania de însămânțat se apropie de final. Porumbul este semănat deja, floarea soarelui este jumătate gata. Am inversat un pic ponderea culturilor în această primăvară. Dacă aveam de gând să semăn în jur de 800 de hectare de porumb și 400 de hectare de floarea soarelui, am făcut diametral opus. Am adoptata această decizie pentru că prețul florii soarelui a explodat.

Din păcate, toată situația geopolitică regională, acest război care are loc în Ucraina nu va permite fermierilor prea curând fermierilor să se aprovizioneze cu motorină și pesticide. Ucraina fiind unul dintre cei mai mari exportatori de floarea soarelui la nivel mondial, acest fapt va duce în mod clar la o creștere a prețului florii soarelui. Tocmai de aceea am și riscat, am mers pe un asolament mult mai scurt decât suntem obișnuiți să-l facem, dar trebuie să înțelegem că noi, fermierii, pe lângă doctori ai pământului, suntem și economiști și vrem să ajungem la un profit considerabil. Este păcat ca în situația actuală să nu ne gândim la ceea ce va urma”, a precizat Alexander Degianski în emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.

Fermierul timișorean i-a avertizat pe colegii săi de breaslă să nu se încreadă în sfaturile traderilor și să studieze singuri piața, pentru a lua cele mai bune decizii pentru propriile ferme.

”Am avut discuții în primăvară cu anumiți traderi care îmi ziceau să fac contract la grâu cu 1,1 lei, la rapiță cu 3 lei, pentru că nu vor mai fi asemenea prețuri. Fermierii nu trebuie să se încreadă tot timpul în ce spun traderii, pentru că aceștia au interesul lor. Niciodată un trader nu o să vină să-ți spună ceva pentru că are grijă de ferma ta. Toată lumea speculează. Eu, tot timpul când vreau să vând, vând în baza deciziilor interne ale noastre și când noi suntem mulțumiți. Nu mă iau niciodată după ce îmi spun traderii și după recomandările lor”, a mai spus Alexander Degianski în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.