28 mai 2022 - 13:27

Fiziologia vacilor conduce la variatii ale productiei de lapte

Potrivit unui nou studiu realizat de Penn State în SUA, cercetătorii au descoperit că ritmurile biologice interne, anuale reglementează mai eficient cantitatea și compoziția laptelui produs de vacile de lapte decât de factorii de mediu cum ar fi căldura și umiditatea. Cercetatorii au studiat Înregistrările de producție din turmele din țară pentru mai mult de un deceniu.

Conform profesorului asociat de fiziologie nutritională, Kevin Harvatine, al cărui grup de cercetare a efectuat studiul, deși cercetătorii au recunoscut de mult timp un model anual de compoziție a laptelui la bovinele de lapte, ritmul randamentului și compoziției laptelui anterior nu au fost cuantificate bine.  Constatările cercetării de la Penn State sunt importante deoarece ele informează mai bine producătorii cu privire la ce să se astepte de la vacile lor.

Nu este vorba doar de schimbări sezoniere

“Până de curând, producătorii de lapte au considerat producția de lapte ca fiind guvernată de influențe sezoniere. Aceștia au crezut că vacile au reacționat doar la mediul și condițiile lor, dar cercetarile noastre ne fac să credem că vacile au schimbări previzibile în fiziologia lor, ceea ce duce la variații regulate în producția de lapte. Schimbarea modului în care ne gândim la schimbările sezoniere ale producției de lapte este ca un răspuns la mediul înconjurator pentru a fi de fapt un element fiziologic al vacii”, a spus cercetătorul principal, Isaac Salfer, doctorand în domeniul știintelor animalelor”

O mai buna cuantificare a ritmurilor anuale arată că fluctuațiile producției și compoziției de lapte sunt în principal conduse de fotoperiodism și nu strict de condițiile de mediu, cum ar fi stresul termic, a subliniat domnul Salfer.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.