Fiul unui fost primar, milionar din deșeuri toxice! A făcut „dispărute” tone întregi de cianuri!

Fiul unui fost primar din Bihor are afaceri de milioane cu deșeuri toxice. Recent, a fost prins că deversa reziduurile toxice direct în apele unui afluent al Crişului Negru. Mai mult,  aproape 20 de tone de cianuri preluate de acesta de la o fabrică din Oradea au dispărut fără urmă.

Lucian Budău, fiul fostului primar PD Ioan Budău, este patronul a două firme de colectare, transport şi neutralizare a deşeurilor toxice, care anul trecut au avut cifre de afaceri însumate de peste 4,5 milioane lei.

Firmele au intrat în atenţia comisarilor Gărzii de Mediu şi a poliţiştilor de la IPJ Bihor după un control inopinat din care a reieșit că firma lui Budău din comuna Finiş avea instalată o conductă de 300 metri, îngropată în pământ, prin care substanţe chimice extrem de nocive, precum acidul clorhidric, erau trimise direct în apele Crişului Negru.

Analizînd probele ridicate din apă s-a constatat o depăşire de 110 ori a limitei maxime admise de azot amoniacal şi de 4,88 ori a consumului chimic de oxigen, cel din urmă parametru indicând o poluare masivă, ce pune în pericol flora şi fauna.

Controlul de fond care a urmat şi care a cuprins şi o altă firmă a bihoreanului, cu sediul în comuna Drăgăneşti, a arătat că pe platformele de colectare şi în halele de tratare, recipiente uriaşe cu otrăvuri zăceau direct pe sol. Nu erau inscripţionate, iar din containerele încărcate până la refuz cu nămoluri de şlam se scurgeau ape uzate direct în sol. Instalaţiile nu erau funcţionale, iar laboratoarele erau de formă. Budău şi angajaţii lui au recunoscut că nu au făcut niciodată analize nici la preluarea deşeurilor, nici înainte de eliminarea acestora.

În plus, deşi racordată la reţeaua de apă, firma din Finiş nu avea contor şi nicio evidenţă din care să reiasă cantităţile de apă preluate din reţea pentru a trata deşeuri toxice. De asemenea, nu era legată la reţeaua de canalizare, cu toate că racordarea era menţionată, mincinos, în autorizaţia de mediu. Însă chiar dacă ar fi fost făcut racordul, tot nu putea evacua ape uzate, deoarece localitatea nu are, de fapt, reţea de canalizare şi staţie de epurare funcţionale. Încă o dovadă a faptului că, încă de la înfiinţare, toate substanţele toxice au fost eliminate direct în râu.

Mai grav este că afaceristul nu poate justifica ce a făcut cu aproape 20 de tone de cianuri preluate de la o fabrică din Oradea, după cum explică şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

„În prezent facem verificări privind trasabilitatea tuturor cantităţilor de deşeuri tratate de cele două societăţi, adică ce s-a întâmplat cu ele din momentul în care au fost preluate. Din documente reiese că anumite reziduuri tratate au fost transportate ulterior în alte judeţe din ţară”, spune Şerbănescu, potrivit adevărul.ro.

Verificările vor fi extinse la mai multe firme de deșeuri toxice din ţară, ancheta fiind desfăşurată cu poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor, care au deschis deja un dosar penal în acest caz.

Pe lângă ancheta penală care îl vizează, pornită pentru încălcarea mai multor acte normative – Legea 107/1997 a Apelor, OUG 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, Lucian Budău s-a ales şi cu două amenzi de câte 100.000 lei pentru poluarea apelor de suprafaţă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole