Finanțe pentru rural! Unde se vor duce banii de la minister?

Bani de la Finanțe pentru investiții în rural! Adrian Câciu a semnat!

Ministerul Finanţelor a redactat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru aprobarea şi finanţarea a patru noi programe de garantare în domenii prioritare pentru economi.

Potrivit unui comunicat remis de instituţie, citat de Agerpres, Ministerul Finanţelor propune aprobarea a patru programe de garantare: Programul IMM Prod – pentru industrializarea economiei, Programul Rural Invest – pentru finanţarea afacerilor din mediul rural, Programul Garant Construct – pentru sectorul construcţiilor şi Programul Innovation – pentru invenţii şi inovaţii.

Programele urmează să fie implementate sub formă de scheme de ajutor de stat, în baza cărora vor fi acordate garanţii şi granturi care vor acoperi o parte din costurile de finanţare a creditelor contractate de beneficiari.

Obiectivul programelor de garantare este deblocarea accesului la finanţare pentru firmele care se confruntă în contextul curent al pandemiei cu un deficit de lichidităţi necesar realizării proiectelor de investiţii şi asigurării continuităţii activităţii, precizează iniţiatorul proiectului de act normativ.

Astfel, este proiectat un mecanism unitar de garantare în baza căruia în numele şi în contul statului, Ministerul Finanţelor, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA-IFN, Fondul Român de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN, acordă ajutor de stat sub formă de garanţii.

Ajutorul de stat acoperă maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investiţii şi/sau pentru susţinerea activităţii curente, precum şi un grant compus dintr-o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanţării garantate, valoarea comisioanelor de acordare şi de risc şi parţial costul aferent dobânzilor.

Programul Rural Invest, are ca obiectiv asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor realizate de către beneficiarii eligibili care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban mic.

În cadrul acestui program sunt eligibile următoarele destinaţii ale finanţărilor aferente creditelor de investiţii şi capital de lucru: achiziţia de terenuri agricole; dotare/retehnologizare şi automatizare; securitate energetică; certificate de depozit; piscicultura, acvacultura; industria alimentară; alinierea la obiectivele de mediu.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului Rural Invest este de 530,583 milioane de lei, pentru un număr estimat de 4.286 de beneficiari, iar pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 2,5 miliarde

„Am semnat proiectul Ordonanţei de Urgenţă care alocă cel mai important sprijin pentru mediul de afaceri în vremuri de criză. Alocăm în total peste 17 miliarde de lei pentru antreprenorii şi companiile româneşti! (…) Ambiţia noastră este ca aceste 7, 5 miliarde de lei să ajungă rapid în economie, iar Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Fondul Român de Contragarantare şi Fondul de Garantare a Creditului Rural să devină astfel piloni strategici pentru relansarea economiei româneşti. Împreună cu cele 10 miliarde de lei alocate programelor IMM Invest şi IMMAgro, lansăm cel mai ambiţios proiect naţional de susţinere a firmelor mici şi mijlocii din România! Doar investind masiv în companiile locale putem spera că vom putea aduce bunăstare naţională”, a scris ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, pe pagina sa de Facebook.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole