Finanțări pentru fermele de familie – 200 milioane de EURO prin AFIR
Forma finală a Planului Național Strategic (PNS) a fost trimisă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) către Comisia Europeană. Astfel, oficialii de la MADR mai așteaptă acum doar aprobarea finală, pentru a începe demersurile legislative, astfel încât să poată da drumul la noile măsuri de finanțare din 2023. Potrivit oficialilor MADR, fermele de familie vor beneficia de finanțări consistente, începând din 2023.
”În momentul în care PNS-ul este aprobat, urmează corelarea lui cu legislația națională, adică pregătirea prin hotărâri de guvern, prin ordonanțe de urgență și prin legi, să putem începe absorbția acestor bani, 15,8 miliarde de euro, pe care România îi va avea la dispoziție în perioada 2023-2027. Cu cât avem aprobarea mai rapidă, cu atât putem să facem mai repede legislația națională, astfel încât anul viitor să ne prindă cu primele sesiuni deschise”, a precizat Sorin Moise, secretar de stat MADR, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”
Potrivit secretarului de stat MADR, suma va fi împărțită în două componente: aproximativ 9,8 miliarde de euro vor merge către plățile directe, iar restul de 6 miliarde de euro se vor îndrepta către măsurile de investiții în ferme și dezvoltare rurală.
În ceea ce privește fermele de familie, o componentă esențială a Politicii Agricole Comune, oficialul MADR a precizat că acestea vor beneficia de măsuri de investiții în valoare de aproximativ 200 milioane de euro.
”Pentru fermele de familie, investițiile în utilaje agricole o să fie de 100 de milioane de euro, iar la ferma mică avem tot 100 de milioane. Deci 100 de milioane pentru achiziții de utilaje și 100 de milioane pentru fermele mici, alocări separate”, a precizat secretarul de stat Sorin Moise.