Finanțarea de 5.000 EURO pentru micii fermieri – Ce se întâmplă cu banii?

Fermierii care au depus cereri de finanțare pentru microgranturile de 5.000 de euro oferite de stat așteaptă încă derularea etapelor următoare, pentru a putea intra în posesia banilor. Cu toate acestea, lipsa de comunicare din partea instituțiilor în această privință le dă de gândit atât fermierilor, cât și consultanților.

”Într-o grabă formidabilă, au trebuit depuse cereri de finanțare. Nu s-a întâmplat nimic până acum, decât la granturile pentru capitalul de lucru, acolo unde au început să fie semnate contractele. În rest, la cei peste 30.000 de aplicanți nu se întâmplă nimic. Avem doar o listă în care s-a făcut o evaluare a eligibilității, evaluare făcută de către sistemul informatic, iar de atunci nu se mai întâmplă nimic. Este aceeași temă pe care o resimțim de fiecare dată, lipsa de comunicare.

Este vorba de așteptări foarte mari, de zeci de mii de beneficiari, iar în lipsa unei comunicări apar tot felul de speculații. Suntem în situația în care, fără să fie vorba de neîncredere, eu trebuie să le demonstrez beneficiarilor mei că cererile lor de finanțare sunt în sistem și că se lucrează la ele, inclusiv la AFIR, unde nici acolo nu avem toate rapoartele. (…) Există o mare nevoie de finanțare, iar regula «primul venit, primul servit» se pare că nu a fost una care să aducă multe satisfacții”, a precizat consultantul Andra Popescu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În cursul săptămânii trecute, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, spunea la AGRO TV că până la data de 30 iunie se vor semna contractele de acordare a ajutorului de stat.

”Dacă în urma verificărilor se constată că beneficiarul a îndeplinit toate condițiile de eligibilitate, centrele județene ale APIA autorizează la plată microgranturile, efectuează plățile către beneficiari și încarcă în aplicația electronică ordinele de plată. Apoi, beneficiarul ajutorului de stat depune un raport de progres privind cheltuielile efectuate, însoțite de documente justificative, pe platforma IMM Recover, în termen de 90 de zile de la data la care a primit banii”, spunea șeful APIA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole