Ministerul Sănătății a publicat în consultare publică ghidul beneficiarului pentru investiții în cabinetele medicilor de familie din zonele rurale, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Măsura vizează reducerea diferențelor privind accesul la servicii medicale în funcție de regiune, etnie, vârstă sau nivelul de venituri. Obiectivul investiției este reabilitarea, modernizarea și dotarea a 3.000 de cabinete de asistență medicală primară (medici de familie) sau asocieri de cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici, prioritizând cabinetele din mediul rural și din urbanul mic, inclusiv din zone marginalizate.
Consultantul Cosmin Măglaș a explicat pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, ce înseamnă această măsură și câte cabinete vor primi finanțare.
”Pe ADR Centru a fost prezentată această măsură, respectiv pe catalogul surselor de finanțare; am aflat cu surprindere, deocamdată Ministerul Sănătății încă nu o are publicată. Este vorba despre dotarea și renovarea cabinetelor medicilor de familie și ulterior a cabinetelor de profilaxie, dotarea cu o gamă de echipamente prestabilite de 45.000 euro și de 15.000 euro disponibili pentru renovările cabinetelor. Trebuie să prezinte contractele de chirie sau de concesiune, cum le au cu primăriile sau cu persoanele, și să depună o solicitare în acest sens. Este o listă prestabilită de 2.250 de cabinete la nivel național, care vor fi selectate dintre cele 3.000 eligibile; depinde câte vor depune cererea. 750 de cabinete vor fi la bătaie, la primul venit, primul servit. Cabinetele trebuie să fie din zona rurală sau din zona urbană mică, adică să aibă un grad de accesibilitate greu”, a precizat Cosmin Măglaș.
Beneficiarii eligibili reprezintă orice entitate publică sau privată care are în componență cabinete de asistență medicală primară (medici de familie) care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.
Dotarea va cuprinde aparatură de laborator de tip ”point of care” și echipamente medicale precum electrocardiograf, ecograf, mobilier medical și instrumentar medical.
De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru renovarea clădirii cu scopul conformării la normele igienico-sanitare și al creșterii eficienței energetice.
Investiția are un buget total de 888,3 milioane lei (180,4 milioane euro) și se va realiza prin 2 segmente.
Primul segment prevede o alocare de 666,2 milioane lei (75% din total) prin care se va finanța o listă preselectată de cabinete obținută prin aplicarea unei matrice de scor în baza de date a medicilor de familie a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru finanțarea a 2.250 de cabinete de medici de familie din regiuni sau localități marginalizate.
Al doilea segment, cu o alocare de 222,1 milioane lei (25% din total), este pentru un apel necompetitiv de proiecte, care se va derula pe baza principiului “primul venit, primul servit”, pentru finanțarea a 750 de cabinete.
Rata de finanțare este de 100%, nefiind necesară o contribuție proprie din partea aplicantului.