Finanțare pentru activități neagricole, pentru românii care vor să-și facă afaceri la țară

Două linii importante de finanțare din Planul Strategic PAC 2023-2027 sunt destinate activităților neagricole din mediul rural. Una dintre acestea va fi finanțată la fel ca până acum, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), însă cealaltă va fi gestionată de GAL-uri.

Una dintre cele mai de succes linii de finanțare din anii precedenți, fosta submăsură 6.2, trece în gestiunea GAL-urilor. Astfel, fermierii și antreprenorii din mediul rural care vor să-și deschidă noi afaceri trebuie să ia legătura cu reprezentanții acestor grupuri de acțiune locală din zonele în care activează, pentru a beneficia de aceste fonduri.

”Dacă vorbim de fosta măsură 6.2, se va derula prin intermediul GAL-urilor. Deci pentru cei interesați de măsura 6.2, pentru că e cea mai căutată măsură de la AFIR, după tânărul fermier, de data aceasta nu va mai fi prin AFIR, așa cum o știam, ci va fi prin GAL-uri”, a precizat consultantul Neluțu Dogaru, în emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea.

În ceea ce privește cealaltă linie de finanțare, ”DR-29 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”, aceasta fusese programată inițial pentru lansare în luna iunie, însă calendarul AFIR s-a decalat. Momentan, nu se cunoaște cu exactitate când va fi lansată sesiunea de depunere a proiectelor pentru DR-29.

”DR-29, fosta măsură 6.4, urmează să fie lansată. Foarte multe persoane sunt interesate de partea de pensiuni. Putem să spunem că în această sesiune nu vor mai fi acceptate pensiuni de la zero, ci doar modernizări. Beneficiarul trebuie să facă dovada că deja are această activitate, că are o pensiune, doar o modernizează sau o extinde.

Sunt punctate suplimentar societățile ce au desfășurat deja activitate în zona rurală pe activități agricole pentru minim 2 ani de zile. Contează la punctaj și partea financiară a societății. Cea mai punctată activitate va fi producția, după care vor urma turismul, medicalul, după care serviciile. Nu va mai fi cofinanțarea de 10%, va putea ajunge și la 30%, depinde de condițiile aplicantului”, a mai precizat Neluțu Dogaru pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole