O nouă oportunitate de finanțare pentru fermieri și nu numai, pentru investițiile în noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile, vine de la Ministerul Energiei. După ce Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a încheiat sesiunea de primire a proiectelor pentru schema de energie, cei care nu au apucat să depună proiectele atunci, au acum o nouă șansă.
Noua finanțare nu va mai fi dedicată doar sectorului agricol, însă asta nu-i împiedică pe fermieri să aplice. Condițiile sunt similare celor din programul derulat prin AFIR, iar consultanții îi sfătuiesc pe fermieri să nu-și asume cofinanțări prea mari, ci să meargă pe proiecte fezabile, pentru că șansele de a prinde finanțare sunt mari.
”Noi ne pregătim de următorul program, prin Fondul pentru Modernizare, unde pot să aplice și fermierii. Este ghidul aproximativ similar cu cel anterior, unde aveam obligația de a ne asuma consum de minim 70%. (…) Aici este un pic diferit față de apelul anterior, în sensul că poți să aplici cu absolut orice societate, pe orice activitate. Este eligibil orice cod CAEN, cu condiția să-și autorizeze codul de producție energie electrică, 3511. Se obține certificatul de urbanism de la primărie, în baza unei superficii, prin care dai în folosință terenul respectiv în favoarea societății pe o perioadă minimă de 6 ani de zile.
Pentru firmele noi, trebuie să venim cu un capital propriu subscris de minim 100.000 de lei. Pentru firmele vechi care au cel puțin un bilanț încheiat, trebuie ca raportul între datorii și capitaluri proprii să fie pozitiv, dar nu mai mare de 7,5%. Acolo, cine se încadrează, nu mai trebuie să facă dovada cofinanțării, în eventualitatea că își asumă cofinanțare.
Atenție, aici nu mai sunt eligibile decât societățile comerciale, întreprinderile mici și mijlocii. Este nevoie și de studiu de fezabilitate pentru documentație. Recomand celor care vor să depună proiecte, să nu se aventureze în a-și asuma cofinanțări de 50% și să nu poată să implementeze proiectul, mai ales că trebuie făcută și dovada cofinanțării. Să-și facă un proiect corect, cu o valoare corectă, prețul este în jur de 500.000 de euro, fără TVA, per MW. Să meargă pe 100% ajutor financiar nerambursabil, pentru că, după părerea noastră, pe partea aceasta cu autoconsum, există șanse reale să obții finanțare cu 100% nerambursabil”, a precizat consultantul Neluțu Dogaru pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Conform ghidului publicat de Ministerul Energiei, valoarea maximă a finanțării este de 20 de milioane de euro per beneficiar și trebuie să se încadreze în următoarele plafoane maxime:
- Energie eoliană:
- 700.000 Euro/MW – pentru toate capacitățile;
- Energie solară:
- 1.000.000 Euro/MW – pentru capacitățile instalate de până la 1 MW (inclusiv);
- 500.000 Euro/MW – pentru capacitățile instalate de peste 1 MW;
- Energie hidro:
- 1.805.000 Euro/MW – pentru toate capacitățile.