Finanțare de 50.000 EURO pentru fermele mici – Condiții și obligații pentru beneficiari

Micii fermieri vor avea la dispoziție, odată cu implementarea noului Plan Național Strategic (PNS), o linie de finanțare prin care vor putea accesa fonduri europene în valoare de 50.000 euro/fermă. Această intervenție pentru fermele mici este denumită ”DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni”.

Momentan, ghidul solicitantului pentru această intervenție nu a fost elaborat, însă vă putem oferi câteva informații generale desprinse din PNS, precum și informații pe surse. Potrivit consultantului Ion Păunel, există o serie de obligații pe care fermierii vor fi nevoiți să le respecte atunci când cheltuie aceste fonduri.

”Știm că vor fi aproape 107 milioane euro pentru aceste tipuri de investiții, finanțarea va fi de 50.000 euro, cu o parte de cofinanțare de 15%. Ce vă mai pot spune, și asta va fi valabil pentru toate direcțiile de finanțare din noul PNS, este faptul că minim 35% din buget trebuie să se ducă către investiții pe partea de agro-mediu și climă, iar o altă parte din banii primiți se va duce către investiții în fermă. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le știm la această dată, care se schimbă în totalitate.

Deocamdată nici n-au început discuțiile pe elaborarea ghidurilor solicitantului. Acolo vor fi marile surprize sau marile probleme pe care le pot întâmpina fermierii. Unele condiții sunt generaliste, se păstrează, dar la implementarea planului de afaceri în accesarea unei linii de finanțare, o să avem cu totul alte condiții. Ele nu sunt de neîndeplinit, dar îi bine să îi informăm pe fermieri, să fie pregătiți”, a precizat Ion Păunel pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Din informațiile disponibile la această dată, vă putem spune că fermele mici vizate în cadrul acestei intervenții sunt definite ca fiind exploatații agricole cu o dimensiune economică între 4.000 SO și 11.999 SO. În cazul exploatațiilor zootehnice de creștere a animalelor din rasele autohtone sunt eligibile exploatațiile cu dimensiunea economică de minimum 2.000 SO.

Valoarea sprijinului pe care îl pot obține fermierii care accesează DR-14 este de 50.000 EURO/proiect. Intensitatea maximă va fi de 85% din costurile eligibile, astfel că fermierii vor trebui să acopere restul de 15% din valoarea proiectului din propriile buzunare.

- Publicitate -

Pentru a afla condițiile de eligibilitate generale pentru DR-14, CLICK AICI.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Va salut, sunt inginer, am o firma de producție de usi, ferestre din lemn stratificat și vreau sa fac o sera din sticla care sa fie încălzită și răcită cu pompa de căldură, sursa energie panouri fotovoltaice.
    Oare am.vreo șansă de finanțare?
    Mar ajuta un răspuns afirmativ și concret ce ar trebui sa fac.
    Mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole