Finanțare de 200.000 EURO/fermă pentru tinerii fermieri – Ce condiții trebuie îndeplinite

Pe lângă linia de finanțare clasică de instalare, tinerii fermieri vor avea la dispoziție, în exercițiul financiar 2023-2027, încă o intervenție cu o finanțare ceva mai consistentă, pe care o vor putea accesa.

Intervenția ”DR-12 – Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați”, se adresează fermierilor care s-au instalat deja ca șefi de exploatație agricolă, însă care nu au o vechime mai mare de 5 ani în acest domeniu. Prin această linie de finanțare, tinerii fermieri pot să acceseze până la 200.000 euro/fermă, cu o contribuție proprie de 20% din valoarea proiectului.

Consultantul Gabriela Fekete a explicat pe scurt, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, câteva condiții importante pe care trebuie să le respecte cei care vor să acceseze această măsură.

”Cei care depășesc termenul de 24 de luni, vor putea anul viitor să depună un alt proiect pe o linie de finanțare unde se încadrează toți tinerii fermieri. Pot accesa până la 200.000 euro, dar cu un aport de 20%. La această măsură se încadrează tinerii care au maximum 45 de ani la depunerea cererii și care nu au o firmă cu activitate mai veche de 5 ani. Asta înseamnă că persoana fizică care este administrator în cadrul firmei nu are voie să fi avut calitate de administrator/asociat într-o altă firmă cu activitate agricolă și să aibă codul CAEN autorizat și declarat la APIA”, a precizat Gabriela Fekete pentru AGRO TV.

Ca să se încadreze la intervenția DR-12, exploatația agricolă trebuie aibă o dimensiune economică de minimum 12.000 € SO, iar solicitantul trebuie să demonstreze că are fondurile necesare pentru a asigura 20% din valoarea proiectului.

Momentan, nu știm o dată exactă pentru lansarea acestei intervenții, însă ea nu a fost inclusă în calendarul estimativ publicat de Ministerul Agriculturii pentru anul 2023. De asemenea, pentru a afla toate condițiile specifice de eligibilitate, așteptăm publicarea ghidului solicitantului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

4 COMENTARII

  1. Buna ziua ma numesc Costica Mihai si doresc sa înfintez un ha de livada si o mini fermã de pasari destin 1,6 ha de teren în cîmp si 38 în curte ce ajutor pot primi de la ue sau de la statu romîn pentru întoarcerea acasa din diaspora multumesc frumos si as aprecia un raspuns din partea dv multumesc

    • Va apreciem dorinta si nu putem decat sa va incurajam dar nu cred ca un raspuns din partea unor jurnalisti va poate ajuta. Luati legatura cu autoritatile din zona unde va intoarceti si vedeti exact ce aveti de facut pentru a incepe afacerea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole