12 August 2022 - 11:50

Finanțare de 15.000 EURO pentru micii fermieri! Ce trebuie să facă Ministerul Agriculturii

Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care statele membre pot identifica sume pentru a acorda o finanțare de maximum 15.000 de euro pentru fermieri, a precizat ministrul plenipotențiar în cadrul reprezentanței României la Bruxelles, Achim Irimescu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit oficialului, din fondurile europene necheltuite în perioada de tranziție 2021-2022, Ministerul Agriculturii poate redirecționa bani către fermieri prin alte forme de sprijin.

”Este o decizie care s-a adoptat la nivel european, iar ministrul agriculturii rămâne să verifice dacă mai sunt fonduri disponibile. Este o decizie adoptată în care se precizează că statele membre care mai au încă fonduri necheltuite, neangajate, pentru anii 2021-2022, pot utiliza 5% din aceste fonduri pentru a le repartiza fermierilor afectați de crize. Este vorba de 15.000 euro/fermier sau 100.000 euro/unitate de procesare.

Dacă se găsesc bani la buget, în perioada actuală, Comisia Europeană este foarte flexibilă, pentru că recunoaște că nu are fonduri, și atunci încurajează statele membre să utilizeze ajutoare de stat, în limita regulamentelor”, a explicat Achim Irimescu pentru AGRO TV.

Mai mult, cu ajutorul acestor fonduri, Ministerul Agriculturii ar putea suplimenta bugetul pentru schema de microgranturi de 5.000 de euro, lansată săptămâna trecută, astfel încât mai mulți fermieri să obțină finanțarea.

”Practic, ar însemna încă 75 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii trebuie să își facă socotelile, iar dacă se găsesc fonduri neutilizate pe PNDR, atunci cu certitudine poate decide să acopere pentru toți cei care au depus cerere aceste sume. Altă variantă ar fi un ajutor de stat, dar asta ar mai complica lucrurile. Cea mai la îndemână ar fi soluția cu microgranturile, fără doar și poate”, a mai precizat Achim Irimescu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua cum putem lua legatura cu masurile acestea ?avem o mini ferma de vaci si mar interesa cum sa acesam fonduri pentru a ne extinde

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole