27 iulie 2021 - 18:55

Fiecare cu dreptatea lui – Musca si Buda in dialog pe tema plafonarii

Ediția de astăzi a emisiunii ”Agricultura la Raport”, transmisă în direct de la târgul INDAGRA, a oferit o discuție memorabilă pe tema plafonării subvențiilor, avându-i ca protagoniști pe directorul general CAI Curtici, Dimitrie Muscă, și pe vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda. 

Europarlamentarul PNL a oferit telespectatorilor AGRO TV câteva lămuriri legate de discuțiile despre plafonare din Parlamentul European: ”Legat de plafonare, vreau să vă spun un lucru, pentru că, din păcate, nu s-a înțeles foarte bine în România ce se întâmplă cu  acel articol care se referă la plafonarea pe ferme. Statele membre sunt obligate să aleagă una din două variante: poți să iei minim din banii care sunt alocați pe Pilonul I, pe care să îi dai către fermierii mici și mijlocii, sau statul membru are opțiunea de a plafona subvențiile la 100.000 euro pe fermă, din care reduce 50% din cheltuielile cu forța de muncă. Statul membru va avea de ales obligatoriu între aceste două variante de lucru”, a precizat Daniel Buda.

Dimitrie Muscă nu a ezitat să-și exprime nemulțumirea legată de o eventuală plafonare, susținând că o astfel de măsură nu este corectă față de fermele mari, fiind o piraterie.

”Cred că e o piraterie, o haiducie. Luăm de la cel bogat și dăm la cel sărac. Eu lucrez 7600 de hectare de pământ, fermă mare. Ce vină au oamenii mei, să nu mai prindă subvenția? Sunt acolo peste 3000 de oameni, deci o medie de 2 hectare și jumătate de persoană. Subvenția care se dă astăzi este pe hectar, nu pe fermă sau altceva. Lăsați subvenția pe hectar! Susțineți-o! Domnule Buda, dacă mie mi se reduce subvenția pe hectar ce fac? Ori mor și închid, ori fac 3000 de ferme, ori ridic prețul produselor. Prin plafonare, loviți în cetățeni! Loviți în buzunarul oamenilor și va fi o tristețe foarte mare”, a atenționat Muscă.

Buda: ”Atenție! Urmează să fie discutată chestiunea asta. În 4 noiembrie se discută tehnic, în 14 noiembrie o să avem o primă ședință unde se va discuta ce articole redeschidem, iar apoi vom avea o dezbatere în Parlamentul European și vom decide ce variantă de lucru vom adopta. (…) La modul ideatic, o să fie undeva o plafonare, pentru că discutăm în felul următor: din banii pe care România îi are la dispoziție, 10% se iau și se duc la fermele mici și mijlocii.”

Muscă: ”Dacă ar fi la francezi sau la germani, s-ar pune problema plafonării? Nu s-ar pune, pentru că ei ar da cu pumnul în masă!”

Buda: ”Eu am fost unul dintre artizanii acestei formule de lucru, ca statul membru să aibă această alternativă, a plafonării la 100.000 de euro, sau să ia 10% și să dea la fermele mici și mijlocii. Pentru că aceste ferme trebuie să trăiască.”

Muscă: ”Și eu am pornit de la 10 hectare și am făcut 7600 de hectare. Fă-l și pe ăla să crească! Domnule Buda, dumneata știi ce însemană tendința de globalizare în lume?”

Buda: ”Stiu.”

Muscă: ”Ee… cine crezi că rezistă? Acela cu 10 hectare mai rezistă? Niciodată! Sub nicio formă, vă spun eu sigur.

Buda: ”Plecăm de la realitățile din România. Avem foarte mulți fermieri care lucrează pe 10 hectare. Trebuie să vedem cum îi facem să se asocieze, în așa fel încât să poată să intre pe piață.”

Muscă: ”Dar pe ăștia mari de ce vreți să îi obstrucționați și să luați din banii lor?”

Buda: ”Nu vrem asta. Atenție! Statul membru va decide ce se va întâmpla cu chestiunea aceasta. (…) Există cele două opțiuni, iar statul membru va decide, pentru că fermierii mici au mai multă nevoie de sprijin decât cei mari.”

Muscă: ”Nu au mai multă nevoie. Cu toții am pornit de la zero. Eu nu m-am născu cu 7600 de hectare de pământ. (…) Ați pornit pe ideea asta, asta faceți și o să distrugeți țara! Să ne ferească Dumnezeu să se îndeplinească ceea ce am zis, dar la fel s-a întâmplat și cu pesta.”

Vă invităm să urmăriți întregul dialog savuros dintre Dimitrie Muscă și Daniel Buda, dar și alte subiecte de interes maxim pentru agricultura românească discutate în emisiune, pe pagina noastră de Facebook.