Fiascoul microgranturilor pentru micii fermieri. ”Ne simțim UMILIȚI”

Micii fermieri au depus săptămâna trecută cererile pentru microgranturile de 5.000 de euro, puse la dispoziție de Guvernul României, însă procedurile de depunere a cererilor și repartizare a banilor au creat extrem de multe nemulțumiri în rândul doritorilor.

Pe lângă repartizarea după metoda ”primul venit, primul servit”, se pare că există și câteva probleme de natură legală, după cum a explicat consultantul Andra Popescu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”Sunt foarte dezamăgită, iar tot entuziasmul de la început s-a transformat în tristețe. În lumina informațiilor și a sesizărilor pe care noi le primim ca și consultanți, din toată țara, apreciez că nu este cazul să ascundem gunoiul sub preș și să discutăm despre ceea ce s-a întâmplat în neregulă cu aceste proceduri, ca să nu le mai repetăm. Era o procedură foarte simplă și se putea derula admirabil, așa cum s-au derulat alte proceduri.

De ce a fost o problemă acum? Pentru că pe data de 17 mai, noi am avut în consultare publică un document. 17 și cu 10 zile, atât cât trebuia să stea în consultare publică, fac 27, or gândiți-vă că pe data de 27 deja se terminaseră banii. Nu a fost respectat termenul legal impus de lege pentru a aduce îmbunătățiri, s-a publicat foarte repede, nu s-a respectat nici măcar termenul de 3 zile care era pentru partea de publicitate; nu mai discutăm de faptul că s-a publicat o procedură fără formulare. Toate aceste schimbări într-un timp foarte scurt nu fac altceva decât să încalce legea”, a explicat Andra Popescu pentru AGRO TV.

În acest context, fermierii se simt umiliți de autorități, după ce au fost puși să stea la cozi în fața birourilor notariale, din cauza unei ”scăpări” a celor care au întocmit procedurile.

”S-a creat o isterie fantastică în mediul rural, la cabinetele notariale. Am fost, încă o dată, umiliți, încă o dată s-a văzut disprețul autorităților față de acești oameni. (…) Se pare că pentru această categorie de fermieri vedem o diferențiere făcută la modul grosolan de către autorități. Ne simțim lezați și batjocoriți de către autorități. Nu este posibil ca un fermier care mai are și alte lucruri de făcut să piardă o zi din fermă, să alerge pe la notar. Am avut cazuri în care notarii au cerut prețuri exorbitante, cazuri în care nu mai puteau să facă față și cazuri în care nici notarii nu știau ce să le dea. Tot timpul, la Ministerul Agriculturii se găsește cineva care să fie mai catolic decât Papa, să mai semnăm o hârtie în plus”, a precizat fermierul Ion Păunel.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Nu e adevarat!
    Eu am aplicat si a mers foarte bine sistemul.
    La faza cu notarul s-a renuntat. Oricum se cerea doar la consultanti, aspect care nu se regaseste in articol. Cine a aplicat singur a prins. Cine a aplicat prin consultant a luat teapa data asta. Oricum programul nu accepta cheltuiala cu consultanta

  2. Nu toți fermieri sânt puși la curent cu aceste fonduri nu avem habar ce documente ne trebuie firma etc .
    Stam pe camp zi lumina vrem un Nr de tel. Pentru informați

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole