Despăgubirile de secetă pentru culturile înființate în primăvara anului trecut sunt mult prea mici și vin prea târziu, susțin fermierii din sectorul vegetal. Aceștia se simt păcăliți de Ministerul Agriculturii, care le promisese un cuantum de 1.000 de lei/hectar pentru culturile calamitate complet, însă suma reală va fi de doar o treime din cea promisă.
Cum s-a ajuns la această situație? Pe scurt, deși Parlamentul adoptase o lege prin care să majoreze bugetul alocat despăgubirilor, Ministerul Agriculturii a refuzat banii.
”La Comisia de Agricultură, când s-a scris bugetul anul trecut, am avut un amendament și am spus că pentru despăgubirile de secetă, suplimentăm bugetul Ministerului Agriculturii cu 500 de milioane de lei. Bineînțeles, toți colegii din comisie au votat pentru.
La ora 23, când au fost comisiile reunite de buget și finanțe, l-au trimis pe domnul secretar de stat de la Brăila (Sorin Moise – n.r.). Ministerul Agriculturii, prin domnul secretar de stat, a spus nu, ne este suficient bugetul, nu vrem suplimentare cu 500 de milioane de lei.
După aceea, când au postat în dezbatere publică proiectul de ordonanță, au pus în plus cei 500 de milioane pe care nu îi au și, bineînțeles, după discuția cu Ministerul de Finanțe, au rămas cu cele 300 de milioane de lei pentru culturile înființate în primăvara anului 2022. Asta este istoria neromanțată a despăgubirilor de secetă”, a explicat Emil Dumitru, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.