Aflat la prima ediție, Festivalul Sarmalelor și Piftiilor din comuna Peștișani, județul Gorj, și-a deschis porțile pentru toți amatorii delicateselor tradiționale
Evenimentul organizat de Consiliul Județean Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Asociația „Acasă la Brâncuși”, Consiliul Local Peștișani și Primăria Peștișani, s-a desfășurat în curtea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani. Bucătari pricepuți și-au expus creațiile care au fost jurizate de specialiști în cadrul unui concurs culinar, cele mai gustoase sarmale și piftii fiind premiate de organizatori și sponsori.
Publicul a avut la dispoziție numeroase standuri unde s-au putut delecta cu tradiționala combinație sarmale cu piftii, preparate tradiționale ce fac deliciul tuturor meselor gorjene. La Festivalul Sarmalelor și Piftiilor de la Peștișani s-au întrecut în rețete inedite și arome îmbietoare în jur de 25 de producători, iar la final au câștigat cei mai buni.
Premiul I – Casa Vânătorului, Gorj
Premiul al II-lea – Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Târgu Jiu
Premii speciale: Restaurant „River” – Târgu Jiu, Pensiunea „Panoramic”- Rânca, Pensiunea „Casa Danielescu” – Târgu Jiu, Pensiunea „La Moară” – Peștișani, Restaurant „Cristal” – Târgu Jiu, Proiectul „Bunicii Comunității” – Peștișani.
Toți participanții la Festivalul Sarmalelor și Piftiilor de la Peștișani au primit premii din partea sponsorilor Integrisoft, Belladona și Mertecom.
Juriului festivalului a fost format din Tavi Colen, Mărioara Băbu, Bogdan Tudor și Octavian Petrovici.
Tradiția unui festival al răciturilor a fost întemeiată în Gorj de Radu Ciobanu, unul dintre cei mai cunoscuți profesioniști gorjeni ai industriei ospitalității, din păcate plecat prematur dintre noi. „Festivalul Răciturilor” a fost organizat de acesta, în calitate de președinte al ANTREC Gorj, timp de 9 ediții, majoritatea dintre ele la Tismana, ultima dintre ele, ce-a de-a zecea, desfășurându-se la Peștișani în 2019, chiar în memoria sa.
Începând de anul acesta, Primăria comunei Peștișani a completat răciturile cu sarmale, această combinație culinară fiind specifică doar zonei Gorjului, festivalul urmând a se desfășura anual, ca o atracție turistică a zonei și a județului.
AgroTv a fost partener al evenimentului astfel că puteți urmări mai multe despre ceea ce s-a întâmplat la Festivalul Sarmalelor și Piftiilor de la Peștișani în materialul video de mai jos.
Material realizat de RAMONA PANDELE