Astăzi mulți fermieri români își reconsideră investițiile în programele tehnologice și, mai ales, în ceea ce privește utilizarea fertilizanților foliari, încercând să găsească noi modalități de a optimiza costurile.
Renunțarea la produsele care nu par esențiale poate părea tentantă, dar este mai inteligent să evaluăm cu mare atenție importantă acestora, mai ales în contextul condițiilor climatice imprevizibile cu care ne confruntăm.
Aceste provocări climatice ne oferă, de fapt, ocazia de a inova și de a găși soluții care să ne ajute să rămânem profitabili și să ne adaptăm la un mediu în continuă schimbare.
Fertilizarea foliara în toamna. De ce este o tehnologie complementară eficientă
În practică agricolă performanță, fertilizarea foliara a devenit o componentă esențială a tehnologiilor de nutriție a plantelor, oferind soluții rapide și eficiente pentru deficiențele nutriționale, în special în toamna, când culturile de răpită și grâu intră în faze critice de dezvoltare.
În această perioada, absorbția nutrienților prin rădăcini poate fi limitată din cauza temperaturilor mai scăzute sau a umidității reduse a solului, ceea ce face că fertilizarea foliara să fie o tehnologie complementară eficientă pentru optimizarea nutriției.
Fertilizarea foliara de toamna nu doar corectează deficiențele specifice, dar susține și o dezvoltare rapidă a aparatului radicular, foarte importantă pentru o bună iernare și stabilirea potențialului productiv maxim al geneticii semănate.
Cum absorb plantele nutrienții? Mecanisme de acțiune și absorbție foliara
Plantele absorb nutrienți prin frunze, prin mecanisme difuzionale și active. Stratul cuticular al frunzelor reprezintă principala barieră în calea absorbției foliare.
Că să fie eficientă, fertilizarea foliara depinde de factori precum solubilitatea și formă chimică a nutrienților, pH-ul soluției de pulverizare, condițiile atmosferice, dar și de caracteristicile suprafeței frunzelor.
De exemplu, este binecunoscut faptul că răpită are una dintre cele mai ceroase frunze, fapt care îngreunează mult absorbția nutientilor și a substanțelor.
Studiile au arătat că tratamentele foliare cu amestecuri ce conțîn surfactanti cresc semnificativ rată de penetrare a nutrienților și a susbtantelor active (Fernández & Eichert, 2009).
Adjuvantii joacă un rol major în optimizarea absorbției. De exemplu, în programele de nutriție a plantelor recomandate de specialiștii NATUREVO, este adăugat întotdeauna un adjuvant de calitate precum WETCIT Neo. De asemenea, calitatea apei de tratat, de multe ori nu este la parametrii normali și se intervine cu un corector că EVORIGHT PLUS.
Particularitățile fertilizării de toamna pentru răpită
Răpită de toamna este o cultură oleaginoasa care își stabilește încă din toamna cam 80% din potențialul productiv printr – un aparat radicular adânc și o creștere vegetativă puternică, dar nu mai mult de 8 frunze (regulă de 8 a culturii de răpită).
Fertilizarea foliara de toamna poate preveni deficiențele de nutriție în fazele inițiale de creștere, iar un aparat radicular bine dezvoltat îmbunătățește rezistență la seceta și toleranță la temperaturi scăzute.
Nutrienți esențiali pentru răpită în toamna:
Azotul (N):
Este principalul element pentru creșterea masei vegetative și dezvoltarea rădăcinilor. Răpită necesită între 30 și 50 kg N/ha în toamna pentru a optimiza dezvoltarea. Fertilizarea foliara cu azot amidic (din uree) sau azot nitric prezintă o eficientă ridicată în această perioada.
Studii: Studiile din Franța arată că aplicarea azotului foliar în toamna crește biomasă rădăcinilor cu 15-20% și îmbunătățește supraviețuirea peste iarnă (Vidal et al., 2010).
Cele mai bune rezultate privind fertilizarea foliara cu azot, noi am avut-o atunci când am aplicat 5 l/ha Basfoliar® 36 Extra, care conține 3 forme de azot (nitric, ureic și amoniacal), conținut mare de magneziu și alte microelemente, toate foarte imporante pentru o dezvoltare corectă a plantelor.
Fosforul (P):
Răpită este sensibilă la deficiență de fosfor în primele stadii de dezvoltare. Aplicarea foliara a fosforului poate suplini deficiențele apărute din cauza mobilității limitate a acestui nutrient în sol la temperaturi scăzute.
Exemplu: Fertilizarea foliara cu produse precum ENERGEVO ajută la creșterea absorbției radiculare și susține odensitate optimă a plantelor.
Borul (B):
Răpită este extrem de sensibilă la deficiență de bor. Acest micronutrient este necesar pentru sinteză peretelui celular și dezvoltarea rădăcinilor. În solurile calcaroase sau cu pH ridicat, disponibilitatea borului scade drastic, iar aplicarea foliara este esențială pentru prevenirea simptomelor de carență, cum ar fi necrozarea apexului radicular.
Răpită este extrem de sensibilă la deficiență de bor. Acest micronutrient este necesar pentru sinteză peretelui celular și dezvoltarea rădăcinilor. În solurile calcaroase sau cu pH ridicat, disponibilitatea borului scade drastic, iar aplicarea foliara este esențială pentru prevenirea simptomelor de carență, cum ar fi necrozarea apexului radicular.
Dozare recomandată: Aplicarea a 1,5 – 2 l/ha Polyactiv B în toamna previne deficiențele și îmbunătățește rezistență la frig cu cel puțîn 2-3 grade Celsius. Alegem întotdeauna un bor complexat cu polioli, dacă ne dorim o eficientă crescută a tratamentului foliar.
Fertilizarea foliara la grâu de toamna
Fertilizarea foliara, în special în faza de 3-4 frunze, ajută la completarea nutrienților deficienți, mai ales în condiții de sol slab aprovizionat, cum este cazul multor ferme din România în această toamna, sau când activitatea radiculară este încetinită de temperaturile reci.
Nutrienți esențiali pentru grâu:
Zincul (Zn):
Zincul este esențial pentru sinteză proteinelor și a hormonilor de creștere.
Deficiență de zinc este frecvența în solurile cu pH ridicat sau cu conținut redus de materie organică. Fertilizare Foliară cu Zinc este eficientă în prevenirea carențelor, mai ales în faza inițială de vegetație.
Aplicarea produsului Basfoliar® Triple Flo (0,5-1 l/ha) corectează rapid deficiențele de zinc, mangan și cupru, micronutrienti critici pentru sinteză enzimelor și fotosinteză.
Magneziul (Mg):
Magneziul este componentul central al clorofilei și este de nelipsit în fotosinteză.
Carențele de magneziu pot apărea în toamnele umede sau în solurile nisipoase. O aplicare de Basfoliar® 36 Extra (3-5 l/ha) asigura un aport optim de magneziu, azot și alte microelemente, toate fiind importante pentru activitatea fotosintetica.
Cuprul (Cu):
Cuprul influențează metabolismul carbohidraților și sinteză ligninei, întărind structura mecanică a plantelor.
Deficiență de cupru la grâu duce la frunze tinere palide și tulpini slabe. Fertilizarea foliara cu cupru corectează aceste probleme, mai ales pe solurile cu conținut scăzut de materie organică.
Produsul Basfoliar® Triple flo conține pe lângă Zinc 33%, Mangan 22% și 9% Cupru.
Eficientă fertilizării foliare. Factori critici de avut în Vedere
Studiile arată că fertilizarea foliara de toamna poate crește producțiile cu până la 15- 20%, în funcție de condițiile specifice de sol și climă (Römheld & El-Fouly, 2002). Eficientă acestei metode este influențată de:
Formularea produsului
Suspensiile concentrate cu micronutrienti chelatati sunt mai eficiente, asigurând o absorbție rapidă și o disponibilitate prelungită.
Va reamintesc faptul că produsul Basfoliar® Triple flo este o suspensie concentrată, lucru care ne aduce mari avantaje, dar trebuie să luăm în calcul și potențialul dezavantaj, și anume acela că produsul se dizolvă puțîn mai greu.
Un litru de Basfoliar Triple flo cântărește cam 1,8 kg – o asigurare în plus pentru fermieri că vor achiziționa nutrienți esențiali pentru plante, și nu “apă de ploaie”, așa cum se mai obișnuiește să se spună în acest domeniu.
Momentul aplicării
Fertilizările foliare efectuate în momentele cu temperaturi moderate și umiditate crescută sunt mai eficiente, deoarece stomatele sunt mai deschise și penetrarea foliara este îmbunătățită.
Nu vom aplică fertilizantii foliari sau alte tratamente foliare dacă avem temperaturi sub 10 grade Celsius.
Chelatarea. Cât de importantă e și de ce avem nutrienții chelatati?
Chelatarea se referă la procesul prin care anumite substanțe chimice (numite agenți chelatori) se leagă de ioni metalici, formând complexe stabile.
Această tehnică este deosebit de utilă în condițiile noastre de lucru, deoarece ajută la îmbunătățirea absorbției micronutrientilor esențiali, cum ar fi fierul, zincul și manganul, s.a. pentru plante.
Disponibilitate sporită a nutrienților: Prin formarea complexelor stabile, chelatarea previne precipitarea și facilitează absorbția micronutirientilor de către plante.
Eficientă în aplicare: Fertilizatorii chelati pot fi aplicați foliar, oferind un mod rapid și eficient de corectare a deficiențelor nutritive, mai ales în stadiile critice de dezvoltare a plantelor. Acestea pot fi absorbite rapid prin frunze, ceea ce permite plantei să beneficieze imediat de nutrienți.
Reducerea Toxicității: Chelatarea ajută la reducerea toxicității anumitor metale grele, protejând astfel plantele și îmbunătățind sănătatea generală a culturilor.
Concluzii
Fertilizarea foliara de toamna este o practică agronomica dedicată fermierilor care vor să obțînă producții ridicate și de calitate, esențială pentru maximizarea potențialului productiv al geneticii de răpită și grâu.
Aplicarea corectă și la timp a nutrienților esențiali prin metode foliare corectează rapid deficiențele nutriționale, optimizează dezvoltarea rădăcinilor și îmbunătățește rezistență plantelor la stresul biotic și abiotic.
Reprezentantul NATUREVO din zona dumneavoastră va poate oferi consultanță de specialitate. Contactați echipa aici>> Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să va abonați la newsletter-ul NATUREVO pentru a fi la curent cu temele pe care le NATUREVO le abordează.
Va așteptăm în comunitatea NATUREVO și pe Facebook, Instagram, Youtube și TikTok!
ing. Mihaela Radu,
director Marketing NATUREVO
21.10.2024
2 răspunsuri
Măcar scrieți de la început că este articol de reclamă.
Cand cineva, oricine ar fi, va recomanda niste produse, nu va e clar ca are un interes comercial sa le recomande? Asta este definitia reclamei, asta spune si titlul articolului dar asta nu inseamna ca produsele nu sunt bune, ca nu functioneaza asa cum sunt descrise. Ramane optiunea fiecaruia daca le cumpera sau nu. In orice caz, va asigur ca si produsele pe care le folositi zilnic sunt promovate in diverse feluri. Daca nu s-ar face reclama la nimic, nici nu ati avea de unde sa stiti ca exista ceva care v-ar face viata mai buna sau mai usoara. Reclama nu inseamna inselatorie, inseamna in primul rand cunoasterea pietei, posibilitatea unei alegeri.