Fermierul Marian Popa: Am cheltuit 1.000 EURO/hectar pentru producție de 3-4 tone de grâu

Seceta începe să se facă simțită din ce în ce mai puternic și anul acesta în unele zone ale țării, iar calculele fermierilor nu arată deloc bine. Dacă la începutul anului agricol sperau la producții bune, acum fermierii încep, din nou, să vorbească despre a ieși ”pe zero” și nu-și mai fac speranțe pentru profit.

În nordul județului Teleorman, în ferma lui Marian Popa, deficitul de apă față de anul trecut este semnificativ, iar agricultorul spune că nu se așteaptă la producții mai mari de 3-4 tone de grâu la hectar.

”Destul de trist, dacă ne referim la faptul că nu au căzut precipitații aproape deloc în ultimul timp. Alaltăieri a plouat 1 litru, și cred că toată primăvara asta au fost ploi de 1-2 litri. Au venit ploi în cantități mari în alte zone, dar la noi nu. Deficitul de apă față de anul trecut este de cel puțin 100 de litri. Am făcut măsurători, iar de anul trecut de la această dată și până astăzi, am avut 190 de litri, deci cam 30-40% din cantitatea medie multianuală din zona noastră, care este de 550 de litri.

Înainte de emisiune am mers și am văzut câmpul. E trist și nu îmi place să merg în situații cum este aceasta, pentru că știu cât am investit acolo; 1.000 de euro/hectar și te gândești că, la o analiză a mea, cred că producția la mine în exploatație va fi de 3-4 tone/hectar, pentru că orice ploaie care mai vine de acum încolo la grâu nu mai aduce nimic. Grâul este uscat, este în faza de ceară”, a precizat Marian Popa pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

La fel stă situația și în ferma lui Ionuț Olteanu, unde cantitatea anuală de precipitații a scăzut la sub jumătate din ceea ce era acum câțiva ani. În acest context, fermierul a decis să schimbe tehnologia pe care o aplică, trecând la sistemul no-tillage, pentru a conserva, pe cât posibil, umiditatea existentă în sol. Mai multe detalii aflați din cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. La facultate am invatat, edrept ca-i cam demult de atunci zdar ramine valabila oricind ca,,in agricultura se lucreaza cu risc si incertitudine”,asa ca suntem tentati, ca atunci cind suntem binecuvintari cu productii frumoase, sa ne laudam cit de desteptii si priceputi suntemnoi,iar cind ajungem la esec dam vina pe Dumnezeu.

  2. Ceaușescu a lăsat toate hotarele cu sistem de irigați, unde sunt la fier vechi, iar agricultori sau cam învățat să se cam plângă ori cum va fi anul, niciodată nu am auzit vriun agricultor mulțumit de roadele lui, asta e agricultura și cu riscuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole