Ca și când nu era de ajuns dezastrul din agricultură cauzat de pandemie, și seceta dă mari bătăi de cap fermierilor, mai ales acum, când irigarea culturilor pare să fie doar un vis frumos pentru mulți dintre ei. Exista însă și exemple de bune practici, oameni pe care experiența i-a învățat că paza bună trece primejdia rea și au sisteme de irigat moderne pe care le au pus la treabă încă din luna octombrie a anului trecut. Unul dintre aceștia este Viorel Nica, invitatul lui Ovidiu Ghinea în ediția de luni a emisiunii ”Agricultura la Raport”.
Încă din 1990, atunci când toate sisteme de irigat erau distruse și nimeni nu mai investea în domeniu, Viorel Nica a înțeles că fără ele nu se poate face producție, așa că le-a perfecționat de la an la an, iar efortul a meritat, mai ales în anii secetoși pe care nimeni nu poate să îi prevadă. Nu a renunțat nici în perioada în care fermierii erau nevoiți să își plătească singuri energia electrică necesară, a continuat și în anii în care aceasta era în proporție de 90% suportată de stat, iar acum, când seceta a făcut ca suprafețe întregi să fie compromise, știe că nu are de ce să se teamă, pentru că are un sistem perfect funcțional care irigă la timp și controlat.
Din funcția pe care o ocupă fiind președintele Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigații din România (LUAIR), agricultorul este de părere că ”fermierii sunt conștienți de necesitatea sistemelor de irigat, însă investițiile sunt mari și nu sunt sprijiniți. Sute de proiectele depuse nu au fost finalizate pentru că au existat prea multe piedici, de la autorizațiile de construcție care nu au venit la timp, la termenele de verificare foarte mari și până la prea multe avize solicitate, a căror eliberare a durat foarte mult”, a precizat Viorel Nica pentru AGRO TV.
Soluția pe care o propune este ca fermierii să primească credite de lucru de la stat, fără să fie condiționați de bonitate, cu care să își plătească și costurile legate de irigații, dar și creditele la bănci.
Redactor: Elena Picu