18 aprilie 2021 - 17:10

Nouă schemă de sprijin anunțată de Adrian Oros! Fermierii vor primi 6.000 lei LUNAR!

O nouă schemă de ajutor a fost anunțată de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Cluj. Potrivit șefului MADR, statul pune la dispoziția fermierilor 200 milioane de euro din Fondul Social European, prin care va plăti până la 75% din salariile oferite de fermieri pentru a angaja tineri în agricultură.

”Împreună cu Ministerul Fondurilor Europene am identificat o măsură pentru a stimula angajarea tinerilor în agricultură, măsură finanțată din Fondul Social European. Aproximativ 200 milioane de euro din care vom plăti 75% din salariul angajaților în agricultură. În așa fel încât să oferim posibilitatea fermierilor să ofere salarii atractive tinerilor care doresc să lucreze în agricultură, fie că sunt absolvenți de învățământ superior, învățământ tehnic sau pur și simplu doresc să lucreze în domeniu”, a precizat Adrian Oros în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o astăzi la Cluj.

Proiectul de Ordonanță de Urgență a fost deja lansat în dezbatere publică de Ministerul Fondurilor Europene. Mai precis, actul normativ prevede doptarea unor măsuri de sprijin din fonduri externe nerambursabile în sectorul agro-alimentar, fermierii care vor angaja tineri șomeri, cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani. Astfel, fermierii vor putea beneficia de sume de până la 6.000 lei, în funcție de studiile celui angajat.

”(1) Angajatorii care activează în sectorul agro-alimentar, care încadrează în muncă, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, înregistrați ca șomeri în evidența Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă Județene, respectiv a municipiului București beneficiază lunar, pentru o perioadă de maximum 18 luni, începând cu data intrării în vigoare a prezentului act normativ și a mecanismului de implementare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, de o sumă reprezentând echivalentul a 75% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.250 lei.

(2) În cazul în care persoanele prevăzute la alin. (1) sunt angajate pe posturi ale căror cerințe presupun studii medii, angajatorii beneficiază lunar, pe o perioadă de maximum 18 luni, începând cu data intrării în vigoare a prezentului act normativ și a mecanismului de implementare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, de o sumă reprezentând echivalentul a 75% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 3.500 lei.

(3) În cazul în care persoaneleprevăzute la alin. (1) sunt angajate pe posturi ale căror cerințe presupun studii superioare indiferent de specialitatea acestor studii, angajatorii beneficiază lunar, pe o perioadă de maximum 18 luni, începând cu data intrării în vigoare a prezentului act normativ și a mecanismului de implementare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, de o sumă reprezentând echivalentul a 75% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 6.000 lei”, se arată în proiectul de OUG.

Întregul document poate fi consultat AICI.