20 mai 2022 - 01:00

Fermierii vor să preia administrarea infrastructurii de irigații de la ANIF

Problema irigațiilor îi frământă pe fermierii români de mai bine de 30 de ani. Cum văd aceștia rezolvarea situației a explicat Cornel Stroescu, un binecunoscut fermier mehedințean, în emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România”, realizată de Cătălin Lența la AgroTV.

Una dintre cele mai mari nemulțumiri ale fermierilor este că timp de 32 de ani nu s-a făcut aproape nimic pentru dezvoltarea rețelei de irigații din România sau măcar reabilitarea celei existente.

„În Mehedinți se ridică doar pe hârtie! În Mehedinți, sistemul de irigații era raportat către minister ca fiind funcțional, dar nu există așa ceva! A fost o tentativă (…), în localitatea Salcia, o stație de pompare plutitoare; s-a vopsit, a fost pregătită să funcționeze două ore, cât au stat oficialitățile și televiziunile acolo și după aceea, iată, sunt trei ani, aproape patru ani, anul acesta, și doar atunci a funcționat, cât a fost ministrul prezent acolo”, a artătat Cornel Stroescu.

Fermierul susține că toate promisiunile făcute de-a lungul timpului pe tema irigațiilor s-au dovedit a fi doar praf în ochi, iar politicienii ar trebui să nu mai vorbească dacă nu pot să implementeze ceea ce spun, pentru astfel le fac și mai mai mult rău fermierilor.

„Într-adevăr, orice proiect trebuie discutat, dar ceea ce discutăm trebuie să și punem în aplicare. Pentru că noi, fermierii, ne facem planuri, investim în funcție de investițiile care s-au propus să se facă în irigații. Vă dau exemplul meu: în 2014, am achiziționat utilaje pentru irigat în valoare de 200.000 de euro și tot am așteptat, am așteptat apă pe canal… Și n-a ajuns nici acum, cu toate promisiunile care s-au făcut de către demnitari și oameni responsabili care sunt angajați în instituțiile statului să se implice”, a explicat Stroescu.

Cu toate acestea, fermierii trag încă speranțe că problema irigațiilor își va găsi, în sfârșit, locul printre preocupările guvernanților.

„S-a discutat acum – propunerea ministerului – să fie sisteme de irigații locale. Am înțeles că ar fi în jur de 100 de milioane de euro pentru aceste sisteme de irigații locale. (…) E un lucru foarte bun!”, spune fermierul mehedințean.

El are și câteva idei despre cum ar trebui implementat sistemul de irigații la nivel local, pentru a nu mai depinde de sistemul național de irigații, despre care spune că trebuie refăcut, pentru că este funcțional doar într-o foarte mică parte. Stroescu consideră că sisteme de irigații locale ar trebui construite și întreținute de asociațiile de fermieri, cu sprijinul statului.

„Până la urmă banii aceștia tot prin Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) se derulează sau se accesează. Există la momentul de față (astfel de sisteme – n.r.) și sunt viabile, până la urmă, pentru că se dă posibilitatea acelor fermieri, acolo unde nu ajung râuri importante, Dunărea și așa mai departe, au posibilitatea să acceseze acești bani, care sunt 100% nerambursabili, și să își facă un sistem de irigații, în special pentru legumicultori”, a explicat Cornel Stroescu.

Mai mult, fermierul mehedințean consideră că, pentru o funcționare eficientă, și rețeaua națională de irigații ar trebui să treacă din administrarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) în administrarea organizațiilor de fermieri.

„Am propus ca stațiile de pompare, spre exemplu, cele din Dunăre, care sunt stații mari de pompare, canalele magistrale de irigații, care deservesc zeci de mii de hectare, pe o astfel de stație de pompare, cum e cea de la Pristol, județul Mehedinți, care deservește un canal magistral de aproape 40 de kilometri care ajunge și în Dolj, adică pe două județe – aici am cerut să treacă în administrarea mai multor OUAI-uri care irigă din acest canal. Am înțeles însă că trebuie o Hotărâre de Guvern, dar nu este imposibil. Bineînțeles că n-o să putem să accesăm fonduri europene ca să reabilităm noi toată această infrastructură, dar cred că și statul ar putea să vină cu un astfel de ajutor. Să fim monitorizați de stat, dacă investițiile se fac așa cum trebuie, dar să fie sub administrarea noastră, și atunci o să vedeți canalele și stațiile de pompare cum vor funcționa. Dacă vor rămâne mai departe la ANIF, vedem ce s-a întâmplat în ultimii 32 de ani. Degeaba facem infrastructura secundară dacă nu ajunge apa la noi, să irigăm, pentru că este în administrarea ANIF-ului, iar ei dau din umeri”, a explicat Cornel Stroescu la AgroTV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.