Costurile de înființare a culturilor din toamna anului trecut îi obligă pe fermierii români să spere la producții mari, pentru că altfel nu-și vor acoperi investiția. Din fericire pentru ei, în foarte multe zone ale țării, regimul de precipitații a fost unul normal, iar culturile arată bine în acest moment.
Potrivit lui Alexander Degianski, unul dintre cei mai mari fermieri din vestul țării, producția de grâu pentru anul acesta trebuie să fie de minimum 5,5 tone/hectar pentru ca investiția să fie amortizată.
”Costurile de înființare a culturilor au crescut exponențial în ceea ce privește partea de îngrășăminte și pesticide. Am avut lipsa inspirației, dar nu mi-o critic, de a achiziționa îngrășămintele în vara anului trecut și le-am luat la un preț mult mai mare decât ce este acum pe piață. Când tragem linie, am cumpărat ureea de patru ori mai scump decât în 2019.
Dacă anul trecut, undeva în ianuarie-februarie ziceam că suntem în pierdere dacă nu facem undeva la 4,7 tone/hectar, acum suntem nevoiți să facem o producție de peste 5,5 tone de grâu la hectar ca să ne scoatem cheltuielile”, a precizat Alexander Degianski pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.
În condițiile actuale, fermierul nu are emoții cu privire la îndeplinirea acestui obiectiv, pentru că și în anii precedenți a înregistrat producții de peste 7 tone/hectar.
”În partea de vest a României am avut un regim hidric apropiat de normal, poate chiar un pic excedentar. De la 1 septembrie până în 15 ianuarie am avut undeva la 300-310 litri de ploaie pe metru pătrat, ceea ce înseamnă asigurarea răsăririi foarte bune a grâului, a orzului și a rapiței”, ne-a mai spus Alexander Degianski.