Interesul fermierilor harghiteni pentru cultura coacăzului negru începe să fie tot mai ridicat, existând intenţia înfiinţării unei cooperative care să se ocupe de prelucrarea acestor fructe.
Directorul Direcţiei Agricole Harghita, Torok Jeno, a declarat că fermierii din judeţ se orientează şi către alte culturi decât cele tradiţionale, întrucât este din ce în ce mai dificilă valorificarea cartofului, spre exemplu, din cauza importurilor masive.
Drept urmare, în ultimii ani, în judeţ s-au înfiinţat mai multe culturi de coacăz negru, recent fiind constituită şi o asociaţie a cultivatorilor, care doresc să-şi unească forţele pentru a găsi soluţii cât mai bune pentru vânzarea recoltei.
Torok Jeno a explicat că, în curând, recolta de coacăze negre va fi mai mare decât solicitările din judeţ, motiv pentru care producătorii se gândesc la modalităţi de valorificare a producţiei în afara judeţului şi chiar în străinătate.
Potrivit sursei citate, membrii asociaţiei iau în calcul şi înfiinţarea unei cooperative sau a unui grup de producători, care să realizeze în comun prelucrarea fructelor, depozitarea sau comercializarea acestora. De asemenea, se pot accesa şi fonduri europene în acest sens.
Coacăzele negre sunt foarte căutate în Harghita, atât pentru gustul deosebit cât şi pentru calităţile lor terapeutice, potrivit AGERPRES.
Specialiştii spun că fructele consumate în stare crudă sau sub formă de extract sau sirop au efecte benefice în anemie, surmenaj, insuficienţă cardiacă şi respiratorie, pneumonie, hipertensiune arterială sau chiar boli reumatice, insomnii sau afectiuni ale sistemului nervos.