După cum știți deja, seceta creează mari probleme pentru fermierii români. Din cauza lipsei de precipitații, mulți dintre aceștia se văd nevoiți să-și întoarcă culturile, în speranța că vor reuși să-ți mai diminueze din pagube, pentru că de profit nici nu se mai poate vorbi. Și în acest sens, însă, sunt multe probleme, pentru că pagubele din culturile acestora încă nu au fost constatate de comisiile județene, iar în situația în care pământurile vor fi însămânțate cu altceva, fermierii riscă să piardă eventualele despăgubiri oferite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Președintele federației Pro Agro, Ionel Arion, a fost unul dintre invitații lui Ovidiu Ghinea în ediția de miercuri a emisiunii ”Agricultura la Raport”. Acesta a vorbit despre cerințele înaintate de către fermierii pe care îi reprezintă către Ministerul Agriculturii, pentru urgentarea constatării pagubelor și a luării măsurilor necesare, cerințe care încă nu au fost îndeplinite.
„Undeva înainte de începerea acestei crize sanitare, în februarie, am sesizat autoritățile că dacă această criză sanitară se va suprapune cu o criză climaterică și va continua sigur cu una economică, trebuie să cuantificăm repede suprafețele calamitate și să luăm măsurile care sunt necesare. Au trecut de atunci 60 de zile, iar multe lucruri nu s-au întâmplat. Tot la sesizarea noastră cu trei săptămâni în urmă, s-a încercat modificarea legislației și a ordinului care oricum era ambiguu din trecut, care se referea la seceta atmosferică și cu totul altceva. Am cerut să se facă la nivel local comisii din cât mai puțini membri și s-a ținut cont de acest lucru, și să se facă mai multe comisii la nivel de județ pentru a acoperi foarte repede aceste suprafețe”, a precizat președintele Pro Agro în exclusivitate la AGRO TV.
Acesta a mai vorbit și despre problema birocrației din agricultură:
”Lucrăm cu oameni, așteptăm venirea lor pe teren. Sunt în legătură directă cu colegii mei din Pro Agro să vedem ce măsuri putem să întreprindem. Am avut o videoconferință și cu Ministerul Agriculturii, în care am încercat să discutăm pe documente, să mai scoatem din birocrație, pentru că noi, ca și fermieri, suntem sufocați de birocrație. În loc să producem, stăm să facem maculatură și hârtii. Fac apel și la parlamentari, pentru că fiecare lege trebuie făcută cât mai simplu”, a subliniat Ionel Arion pentru AGRO TV.