Mai mulți reprezenanți ai fermierilor, ai producătorilor din industria alimentară și ai retailerilor s-au adunat joi la Palatul Victoria pentru o întâlnire de lucru cu premierul Nicolae Ionel-Ciucă.
Întâlnirea se înscrie în dialogul social pe care Guvernul l-a deschis, pe sectoare de activitate, cu reprezentanții sindicali, precum și cu cei ai patronatelor, se arată într-un comunicat al Guvernului remis joi AgroTV.
Discuțiile s-au referit la ultimele evoluții ale pandemiei de COVID-19, la efectele creșterii prețurilor pe piața energetică, ca și la nevoia de asigurare a unui mediu predictibil pentru funcționarea firmelor, susținerea producătorilor agro-alimentari și a industriei alimentare.
În cadrul întâlnirii, premierul a arătat că Executivul are în vedere permanent necesitatea corelării măsurilor de protecție a populației împotriva pandemiei COVID-19 cu cele de susținere a unui mediu economic competitiv, care să permită derularea afacerilor și asigurarea locurilor de muncă.
De asemenea, Nicolae Ciucă a prezentat măsurile luate de Guvern în scopul limitării efectelor creșterii prețului la energie.
„Am avut în vedere să acționăm pe două paliere: să preluăm cât mai mult din impactul pe care cetățenii îl resimt ca urmare a crizei energetice și să asigurăm pârghiile necesare economiei să-și continue activitatea în condiții de competitivitate și eficiență”, a punctat premierul Ciucă, potrivit comunicatului.
Prezent la întâlnirea de la Palatul Victoria, vicepreședintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară – Romalimenta, Sorin Minea, a dezvăluit pentru AgroTV câteva din concluziile discuțiilor cu premierul și reprezentanții Guvernului. „Întâlnirea a avut loc în principal la cerea celor de la supermarketuri, în legătură cu restricțiile actuale mai ales în hypermaketurile din mall-uri, care au dus la scăderi dramatice de vânzări și care ne-au adus prejudicii inclusive nouă, industriei alimentare, dar și fermierilor. S-a discutat pe această temă și s-a ajuns la concluzia că unele restricții trebuie anulate rapid, celelalte sperăm ca până la începutul lui martie să dispară toate și să fie aceeași concurență către toate magazinele și noi, producătorii români să putem crește. S-a discutat în același timp despre fermieri și despre producția românească. Supermarketurile sunt deschise să primească cât mai multe produse românești, iar Ministerul Agriculturii s-a angajat să ajute atât amicii fermierii, să ajungă pe rafturile magazinelor, cât și pe noi, industria alimentară. Prim-ministrul era pus la punct cu discuția și a fost foarte amabil și foarte receptive la ceea ce s-a cerut de către toată lumea”, a arătat Sorin Minea.
La întâlnirea de lucru au mai participat, din partea Guvernului, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul de stat, Raed Arafat.
Din partea producătorilor agricoli și retailerilor au participat Gabriela Mihăilescu, Tiberiu Dănețiu, Cristian Stoicescu, membri ai Consiliului Director Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, George Bădescu, director executiv AMRCR, Mario Crețu, membru în Consiliul Director al Federației Patronale a Rețelelor de Comerț, Julien Munch, Alina Gamauf, Adela Smeu, Monica Constantin, membri AMRCR, Sorin Minea, vicepreședinte al Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară – Romalimenta, Dana Tănase, director executiv al Asociației Române a Cărnii, Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor, Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.