Fermierii se plâng că retailerii și inacțiunea guvernului distrug producția agroalimentară!

Fermierii se confruntă cu o situație extrem de gravă din cauza creșterii costurilor de producție, iar promoțiile cu prețuri reduse pe care retailerii de practică pentru produsele agroalimentare aduc o presiune în plus.

Asociația Fermierilor Irlandezi (IFA) a avut în ultima săptămână o serie de întâlniri cu reprezentanții retailerilor, pentru a evidenția situația gravă cu care se confruntă mulți fermieri din cauza creșterii costurilor, informează euromeatnews.com.

„Crescătorii de păsări și porci sunt în criză. Fără o creștere imediată a profiturilor, aceste sectoare nu pot continua fără victime”, a spus președintele IFA, Tim Cullinan.

Fermierii le-au explicat rerezentanților comerțului cu amănuntul că introducerea alimentelor, în special a celor provenite din sectoare aflate sub o presiune financiară atât de gravă, în promoții cu prețuri reduse este foarte dăunătoare și, în cele din urmă, subminează valoarea a ceea ce produc fermierii.

Conducerile Tesco, SuperValu, Centra și Lidl au ascultat preocupările IFA cu privire la costurile de producție ale fermierilor și impactul asupra viabilității fermierilor. Retailerii au promis să stabilească contacte mai strânse cu furnizorii de pui, ouă, carne de porc și slănină irlandeză, ca și cu producătorii de fructe și legume cu care au contracte.

O parte substanțială a produselor din aceste trei sectoare este prezentă pe rafturile de vânzare cu amănuntul din Irlanda.

„Acești jucători importanți din sectorul retail au un rol vital. Acum trebuie să le demonstreze fermierilor că nu numai că au ascultat, dar că vor îndeplini aceste angajamente cu furnizorii și se vor asigura că toate costurile fermierilor sunt acoperite și că își pot permite să rămână în afaceri”, a declarat Tim Cullinan.

El a mai a spus că IFA va lucra cu orice comerciant cu amănuntul pentru a încerca să găsească soluții și că negocierile purtate la aceeași masă au fost întotdeauna cea mai bună modalitate de a realiza acest lucru. Cullinan a menționat că nu toți comercianții cu amănuntul au fost la fel de deschiși la dialogul cu IFA, însă aceștia nu trebuie să se sustragă atunci când vine vorba de recunoașterea presiunii la care se află fermierii.

Atât președintele IFA Poultry (organizația crescătorilor de păsări din cadrul IFA – n.r.), Nigel Sweetnam, cât și președintele IFA Pigs (organizația crescătorilor de porci din cadrul IFA – n.r.), Roy Gallie, au declarat că inacțiunea guvernului cu privire la legislația privind comerțul cu amănuntul i-a lăsat pe fermieri fără nicio putere în lanțul alimentar. Fiecare verigă a lanțului alimentar merită să i se recunoască costul și să aibă capacitatea de a recupera aceste costuri, altfel sistemul irlandez de producție alimentară va eșua.

Piața de produse alimentare cu amănuntul din Irlanda este dominată de cinci retaileri majori, care controlează 90% din piață.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole