Fermierii români vor încasa peste un miliard de euro în luna noiembrie

Achim Irimescu a făcut acest anunț la deschiderea Indagra, cea mai mare expoziție agricolă din România.
piggy-bank-1510525_1280
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a fost prezent miercuri, la Romexpo, la o întâlnire la care au mai luat parte președintele României, Klaus Iohannis, și cei mai importanți agricultori din țara noastră. Cu această ocazie, șeful agriculturii românești a anunțat că în luna noiembrie, fermierii vor avea în conturi sume de trei ori mai mari decât cele de până acum.
„Chiar dacă în primă instanță subvențiile au ajuns cu întârziere la fermieri (…), din fericire s-au rezolvat problemele și aproape jumătate de miliard de euro s-a transferat către fermieri din plătile în avans în contul anului 2016 și sperăm că, pană la sfârșitul lunii noiembrie, să depăsim miliardul de euro, o sumă record, de trei ori mai mare decât s-a plătit vreodată că avans în România. Angajamentul nostru este că de la 1 decembrie să reușim să plătim plătile normale și ar fi pentru prima dată în istoria României”, a spus Irimescu.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este de părere că sectorul agricol din țara noastră joacă un rol important nu doar pentru România, ci pentru întreagă Uniune Europeană. „Chiar dacă agricultura României nu reprezintă mai mult de 5-6% din PIB, totuși importantă ei este capitală, pentru că știm foarte bine că fără alimente nu se poate trăi multe zile, iar un stat care nu este în măsura să își asigure hrană are o mare problemă de viitor. Dacă ne uităm la ceea ce se intamplă la nivel european, cea mai mare parte din cele 140 miliarde de euro buget european alocat anual, 35% se duc către agricultură. Înțelegem atenția pe care o dă domnul președinte acestui sector de bază, pentru că și în alte state membre se acordă o atenție la cel mai înalt nivel”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Achim Irimescu nu va mai continuă la MADR în noul Guvern, motiv pentru care a profitat de întâlnirea cu agricultorii pentru a-și face o radiografie a activității pe care a desfășurat-o că ministru. „Agricultura Romanei are o specificitate aparte, este de tip bipolar, avem ferme mari perfomante, care utilizează 48% din terenul arabil al tării și aduc hrană pe masă majoritătii cetătenilor români, dar să nu uităm și micii producători, care au un rol deosebit de important în a menține satul românesc viu. (…). În acest context, am avut în vedere absorbția fondurilor europene, pentru că este esentială utilizarea acestor bani. Să nu uităm că, deși agricultura a fost campioană în utilizarea fondurilor europene, la sfârșitul anului trecut, din cauza erorilor din anii trecuți am dezangajat un miliard de euro care ar fi putut aduce multă bunăstare în mediul rural din România„, a menționat Irimescu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole