Perspective sumbre pentru fermierii români: „Ucrainenii vor veni să-și vândă marfa cu camioanele la noi!”

Fermierii români sunt tot mai îngrijorați cu privire la ce se va întâmpla în sectorul agricol în următorii ani, în contextul războiului din Ucraina care probabil că nu se va încheia prea curând.

Ei se tem că, pe piața cerealelor, embargoul pus de Rusia va spori presiunea pe Portul Constanța, fapt ce le va aduce lor prejudicii suplimentare. „Ucraineni vor veni să-și vândă marfa cu camioanele pe aici, pe la noi”, au declarat, la unison, Fănel Pețanca, Vasile Paraschiv și Lucian Cercel, trei cunoscuți fermieri din județele Giurgiu, Ialomița și, respectiv, Buzău, în emisiunea „Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea la AgroTV.

Potrivit lui Fănel Pețanca, lipsa de grijă manifestată de autoritățile noastre față de fermierii români îi face pe aceștia să se umiliți în țara lor.

„Le-a pus pe tavă tot! Trebuia acolo făcute niște linii speciale – una, două trei – special pentru Ucraina. Nu îi amestecai, cum e acum, români cu ucraineni și, când ajungi aproape de descărcare îți spune ăla: „Auzi, tu, române, stai! Intră, mă, ucraineanule!” Ăla mai vine și cu 40 de tone în mașină. Pe ăsta al nostru îl amendează: (doar) 25 de tone (ai voie), că atâta spue legea! Spun ei, săracii: Te simți discriminat, umilit în propria ta țară. Când vezi că stai două zile, ca prostul, și când ajungi acolo îl bagă pe ăla care e în spate și tu stai ca prostul în continuare, te simți umil”, a declarat Fănel Pețanca..

La rândul său, Lucian Cercel a pus sub semnul întrbării faptul că cerealele ucrainene se află în momentul de față doar în transit prin țara noastră, așa cum prevede decizia Comisiei Europene de suspendare temporară, până la 15 septembrie a.c., a importurilor de mărfuri agricole ucrainene în cele cinci state membre aflate în proximitatea Ucrainei.

„Înainte să se schimbe conducerea la Ministerul Agriculturii, parcă s-a spus un lucru în legătură cu tranzitul acesta, că va fi monitorizat. Și, practic, în momentul acesta, importul este interzis. Dacă mergi pe drumul european E 85 către Suceava, numeri sute, mii de TIR-uri. Înțeleg că pe E 85 se pot duce către Giurgiu și ajung la Varna, la port, și descarcă, sau chiar și spre Constanța. Dar întreb și eu ceva: eu m-am întânit cu TIR-uri din Ucraina spre Târgoviște. Unde se duc?”, se întreabă Lucian Cercel.

- Publicitate -

„E clar că prin țară!”, se arată convinși, aproape la unison, fermierii români.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole