Un nou protest al fermierilor români pare să se pregătească pentru perioada următoare. Deși acesta fusese anunțat inițial înainte de alegerile de duminica trecută, reprezentanții Forumului APPR, organizația care vrea să organizeze protestul, au decis să aștepte până după alegeri, pentru a nu interfera cu procesul electoral.
Deși motivele de nemulțumire sunt numeroase, problema principală a fermierilor este legată de acel instrument pentru gestionarea riscurilor, promis de către Ministerul Agriculturii și integrat în Planul Strategic PAC 2023-2027, care însă nu s-a realizat.
”Un subiect central al acestei intenții de a protesta în stradă a fost lipsa acestui instrument de gestionare a riscurilor. De unde va mai scoate bugetul bani pentru despăgubiri dacă vom avea din nou o secetă pe suprafețe mari la culturile de primăvară, așa cum se prefigurează? Pe suprafețe foarte mari s-ar putea să pierdem porumbul și floarea soarelui; acum 2 ani am ieșit pe locul 3 din Europa, adică foarte slab, ne-a depășit Polonia cu o suprafață mult mai mică.
Este jalnic ceea ce se întâmplă și nu putem veni cu un instrument care să ne protejeze, deși PNS-ul ne dă voie să creăm acest instrument. S-au reținut 3% din Pilonul I, mai există o prevedere care permite ministerului să aloce încă 70 de milioane de euro din Pilonul II și se mai discuta la un moment dat de posibilitatea ca Ministerul Agriculturii să vină cu o completare de la bugetul național. Ar asigura exact această supraviețuire a fermierilor în suferință”, a precizat Cristina Cionga, director adjunct FAPPR, pentru AGRO TV.
Deși încă nu s-a luat o hotărâre cu privire la organizarea protestului, conducerea FAPPR urmează să decidă în scurt timp dacă și când urmează să fie organizat acesta.
”Nu s-a creat acest instrument. Este foarte trist. Ar fi trebuit să fie prioritatea zero a autorităților, plângem și ne văicărim de ani de zile. Ar fi trebuit măcar seceta aceea groaznică din 2020 să ne învețe că avem nevoie de un astfel de instrument. Nu s-a discutat încă în consiliul director care vor fi pașii următori. Anunțul nostru a fost că vom relua protestele după alegeri, pentru a nu interfera cu acestea. Probabil vom lua în scurt timp o decizie”, a mai subliniat Cristina Cionga, în emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea.
3 răspunsuri
După ce v au dat 100 de euro despăgubiri Ucraina acum ce mai vreți?!? A ploat destul preturile sunt f bune , subvenții la timp despăgubiri de secetă rambursări de tva subvenții la motorina la suprafață tot felul de facilități și beneficii din bugetul statului, dar voi ce aduceți la buget ?! Doar evaziune fiscală munca la negru. Aveți averi colosale de pe terenul țăranilor amărâți aveți jepanele de sute de mii de euro bucata da oare nu vă este rușine sa ieșiți iar la protest cu tractoare de peste 500 000 de euro bucata?!? Agricultură este cea mai susținută ramura a economiei.
Luis, fa o pauza ca ai febra!!!!
Luis , dute la pădure…