Fermierii români riscă să piardă subvenții de 550 milioane EURO pe an

Noua Politică Agricolă Comună se apropie cu pași repezi, însă oficialii și aleșii europeni nu par să ajungă la un consens cu privire la cum va arăta aceasta. Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, avertizează că, în scenariul propus de Parlamentul European, fermierii români ar putea pierde până la 550 milioane euro pe an din banii de subvenții.

Într-o conferință organizată de Clubul Fermierilor Români în județul Constanța, șeful MADR a precizat că în urma negocierilor purtate la Bruxelles în urmă cu două săptămâni, oficialii nu au ajuns la un consens. Uniunea Europeană trebuie să fie atentă însă în abordarea pentru următorii 7 ani, susține Oros, altfel există riscul ca fermierii din toată Europa să fie falimentați.

”Cu toții așteptăm Programul Național Strategic, știm că discutăm despre 21 miliarde euro în următorii 7 ani. Condițiile în care se cheltuie acești bani sunt acum în negocieri. În perioada 25-27 mai a fost un trialog între miniștrii agriculturii, Comisia Europeană și Parlamentul European. Se discută despre agricultură într-o nouă paradigmă, acest Green Deal, prin care să facem o agricultură mai responsabilă, să folosim mai puține substanțe chimice, să producem o hrană mai sănătoasă și, cu siguranță, cu costuri mai mari. Dacă nu reușim să protejăm granițele Uniunii Europene de mărfuri care vor veni din țări terțe care nu respectă aceste exigențe, la prețuri mai mici, riscul cel mare este să falimentăm fermierii europeni, inclusiv fermierii români”, a subliniat Adrian Oros.

Potrivit șefului de la Agricultură, condițiile pe care Parlamentul European vrea să le impună în noua PAC sunt de neacceptat, iar dacă acestea vor fi introduse, fermierii români riscă să piardă sume importante din banii de subvenții.

”Ambițiile Parlamentului European sunt de neacceptat în opinia noastră. Dacă pentru Pilonul I, noi stabilisem un maxim de 20% din buget să intre pe acele eco-scheme, cei din Parlamentul European doresc 30%. 30% înseamnă 550 milioane euro pe an pentru România, bani care dacă nu se cheltuiesc, îi pierdem”, a mai spus Oros.

Ambițiile parlamentarilor europeni nu se opresc, însă, doar la Pilonul I. Potrivit lui Adrian Oros, aceștia vor ca o mare parte din banii pentru investiții, din Pilonul II, să fie direcționați către componente de mediu, climă și digitalizare, lucru care ar fi în detrimentul agricultorilor din țara noastră.

- Publicitate -

”Pentru Pilonul II, partea de investiții, unde au rămas vreo 7 miliarde, se dorește iarăși aproape 40% componentă de mediu, climă, digitalizare. Sigur, sunt investiții în care poți să duci aceste componente la 40%, dar majoritatea dintre investițiile de care are acum nevoie agricultura românească nu îndeplinesc aceste exigențe. De aceea, trialogul de săptămâna trecută s-a întrerupt, niciun ministru al agriculturii nu a acceptat condițiile impuse de Parlamentul European. I-am rugat pe parlamentarii europeni să meargă fiecare în țările de unde vin, să discute cu fermierii și apoi să vină la o nouă rundă de negocieri”, a mai adăugat ministrul agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole