Fermierii români primesc din ce în ce mai multe oferte din străinătate, să-și lase fermele de aici și să meargă să producă hrană în Vest. Unul dintre ei, Claudiu Breazu, legumicultor din județul Buzău, a prezentat în emisiunea ”Agricultura la Raport” oferta pe care a primit-o din Irlanda.
”Vă spun sincer că am ofertă de afară, din Irlanda, să fac ce fac în țară. Mi se pune la dispoziție un hectar de teren să fac și acolo agricultură. Mi se oferă 50.000 de euro doar ca instalare, să mă duc acolo. Restul e totul subvenționat, numai să mă duc acolo să produc hrană pentru ei”, ne-a spus Claudiu Breazu.
De altfel, se pare că nu este un caz singular, iar fenomenul este unul extins la nivelul țării. Din cauza costurilor de producție tot mai mari și a prețurilor nesatisfăcătoare cu care își vând marfa, mulți fermieri români preferă să-și abandoneze afacerile din țară și să plece să muncească în țările mai dezvoltate. Potrivit lui Ion Păunel, președinte al Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, aproape un sfert din fermierii din județul Olt au urmat această cale anul trecut.
”Dacă nu vor reuși să primească finanțare, dacă nu vor reuși să primească banii care sunt anul acesta pe programul tomata sau alte forme de sprijin, dacă nu vom avea niște prețuri care să ne scoată măcar cheltuielile, o să fie o generație tânără a României care va avea doar cetățenie română, dar vor munci pe alte meleaguri. Anul trecut, în 2021, în jur de 20-25% din fermierii din județul Olt au plecat în afara României. Sper să nu se întâmple așa ceva”, a spus Ion Păunel în direct la AGRO TV.