29 mai 2022 - 02:37

Fermierii români anunță proteste fără precedent: ”Vom bloca șoselele și autostrăzile”

După ce nu au primit despăgubirile promise pentru culturile de primăvară afectate de seceta de anul trecut, fermierii români au ajuns la capătul răbdărilor. Mai mult, în urmă cu câteva zile, aceștia au aflat de la vicepremierul Dan Barna că investițiile pentru reabilitarea sistemului de irigații prin PNRR au fost respinse. În acest context, Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) anunță proteste fără precedent în istoria României. Iată comunicatul integral al asociației:

”Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea a luat act cu stupefacție și extremă îngrijorare de incompetența și incapacitatea autorităților române în conceperea unui plan coerent și bine fundamentat în vederea absorției de Fonduri Europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru sistemul de irigaţii și alte măsuri, în pofida promisiunilor și garanțiilor constante primite din partea Ministerului Agriculturii, fiind pusă în pericol dezvoltarea durabila a agriculturii în zone care se confruntă cu grad mare de ariditate, așa cum este și Dobrogea.

Cea mai importantă investiție care urma să fie făcută în România și care ar fi dat acces populației la hrana din producția proprie a fost scoasă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, este vorba de proiectele pentru irigații și depozitele regionale agroalimentare.

Aceste aspecte îi duc pe fermieri în pericolul falimentului și pun în pericol securitatea alimentară a țării. APAD nu poate sta nepăsătoare la acest dezastru care amenință agricultura românească și va contacta toate asociațiile profesionale în vederea discutării subiectului și a luării de măsuri în raport cu aceste aspecte.

Răbdarea noastră, a agricultorilor, a ajuns la cote maxime, vom ieși în strada din nou, dar de data acesta nu o să ne mai lăsăm înduplecați doar de promisiuni. Vor fi cele mai mari proteste ale agricultorilor din istoria României.

Cerem de urgență să ne fie prezentate, până cel târziu la termenul limită de depunere al PNRR-ului către Comisia Europeană, a planurilor și măsurilor pe care Guvernul vrea să le adopte pentru a continua reabilitarea sistemelor de irigații și înființarea depozitelor agroalimentare.

Nu ne vom oprim până nu vom obține ceea ce ne-ați promis.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.