Fermierii români trag obloanele! Afaceri sufocate cu facturile la gaze

Facturile pe care le-au primit de la furnizorii de gaze îi determină pe foarte mulți dintre fermierii români să tragă obloanele și să renunțe la afacerile pentru care au muncit o viață.

Este și cazul lui Iosif Pazuric, patronul grupului Nutrientul, care, după ce a văzut ultimele facturi venite de la furnizorul de gaze, a decis să închidă fermele de pui de la Palota și Ciumeghiu. Se gândește chiar să renunțe și fermele de porci pe care le deține, dar a mai amânat puțin decizia și merge cu ele pe pierdere, având în vedere că acestea se populează mai greu, relatează bihon.ro.

„Noi eram un jucător mic spre mediu. Produceam 7 milioane de pui pe an, un milion de pui pe serie, pentru piața locală și pentru export, în Ungaria”, spune fermierul.

Acesta a explicat că la Nutripasăre Ciumeghiu, o fermă parte a grupului Nutrientul, care se întinde pe o suprafață de 5 ha, a făcut investiții importante în 2009-2011, ferma modernizată dispunând acum de tehnologie performantă, ventilație transversală, sisteme de încălzire/răcire care asigură îndeplinirea parametrilor de microclimat necesari pentru ca puii să poată fi sacrificați la 35 de zile cu o greutate de 2.150 grame. Din păcate, din cauza facurilor uriașe la gaze, Iosif Pazuric s-a văzut nevoit să închidă fermele anul acesta, iar 100 de oameni care lucrau aici acum sunt în șomaj.

„Am făcut promisiunea că dacă vom redeschide îi vom chema înapoi, dacă între timp nu găsesc altceva de lucru. Speranța mea e că din primăvară se mai relaxează situația, că activitatea în HoReCa va fi la alți parametri, că oamenii vor organiza evenimente și atunci ne refacem calcule și probabil vom redeschide. Și la fermele de porci punem bani din resursa proprie, dar acolo nu am închis fiindcă aceste ferme se populează mult mai greu”, a explicat, cu amărăciune, Iosif Pazuric.

Potrivit bihon.ro, firma Nutrientul a fost înființată în 1972, iar din 1991 a fost privatizată prin MEBO, are capital 100% românesc, iar Iosif Pazuric e acționar majoritar. Până acum, cu sacrificii și eforturi susținute, firma și-a lărgit aria de acțiune an de an, dar ultimele facturi la gaze se pare i-au pus capac.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole