Fermierii, revoltați pe legea care îi poate trimite la închisoare

Recent, o nouă lege publicată în Monitorul Oficial a stârnit indignare în rândul fermierilor. Potrivit Legii nr. 200/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009, fermierii care sunt prinși pe drumurile publice conducând fără permis, sau la volanul unui tractor neînmatriculat sau cu număr fals, riscă să fie trimiși la închisoare.

Unii fermieri sunt nemulțumiți de această nouă lege, spunând că aplicarea ei vine prea din scurt. Aceștia susțin că lipsa școlilor profesionale creează un deficit de tractoriști calificați, iar dacă cei care au rămas sunt nevoiți să abandoneze această meserie, situația va deveni una și mai dificilă în multe ferme.

”Au dat acum o lege ca cei care nu au permise de tractoriști rutieri, nu mai au voie să iasă cu tractorul pe drum. Întrebați dumneavoastră 10 oameni care sunt tractoriști, iar dacă găsiți unul în regulă, arătați-mi-l și mie. De ce? Noi nu mai avem școli profesionale, cele care au fost au dispărut. Dacă vrei să dai lege astăzi, trebuie să se aplice peste un an, nu da legea din iulie și o pui în aplicare din august. Noi nu trebuie să fim dușmanii ministerului, dar nici ministerul dușmanul nostru. Oamenii aceștia se luptă cu orice – căldură, frig, apă, secetă, animale. Iar noi ce facem? Îi batjocorim pe cei care muncesc?”, a precizat Ioan Câmpean, crescător de ovine din județul Bistrița-Năsăud.

Legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede următoarele pedepse:

  • ”Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai sau a unui tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.”
  • ”Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tramvai, tractor agricol ori forestier cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”
  • ”Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai sau a unui tractor agricol sau forestier ori tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase ori a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.”
  • ”Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole