Fermierii nu-și mai permit să plătească medicii veterinari. Care e cauza

Fermele zootehnice care au nevoie de medici veterinari angajați nu-și mai permit să îi plătească, din cauza concurenței care vine chiar din partea statului. Fermierii spun că mulți medici veterinari preferă să desfășoare activități sanitar-veterinare publice, datorită indemnizației de 10.000 de lei pe care o primesc din partea statului, iar fermele zootehnice de mărime medie nu își permit să plătească astfel de salarii.

”Mulți dintre fermierii noștri ne-au atras atenția asupra acestei nedreptăți, pentru că în momentul de față, știm că acțiunile sanitar-veterinare din Programul Strategic sunt făcute de medici veterinari care primesc, doar pentru cheltuielile aferente cabinetului, în jur de 10.000 de lei pe lună. În condițiile în care un medic veterinar poate concesiona două, trei, patru concesiuni, vorbim deja de 40.000 de lei, bani doar pentru funcționare, iar dacă luăm să analizăm care sunt condițiile pentru ca el să primească aceste sume, vom vedea că suntem într-o zonă cel puțin hilară.

Se creează o concurență total neloială între medicul veterinar pe care un fermier trebuie să-l aibă angajat și acest miraj care se oferă cu posibilitatea de a prelua o concesiune, să primească 10.000 de lei pentru un număr de 200-300 UVM. Sunt foarte mulți medici veterinari care preferă să lase munca din fermă, acolo unde sunt responsabilități și un volum mare de muncă, tocmai pentru a merge în zona asta confortabilă, unde pe lângă costurile de funcționare ale cabinetului, vorbim și de costuri importante pentru decontarea manoperei pentru diversele acțiuni din PNS”, a precizat Ionuț Lupu, director executiv al asociației Holstein RO, pentru AGRO TV.

În acest context, fermierii propun o modificare legislativă prin care și medicii veterinari angajați în cadrul fermelor, care deservesc un anumit număr minim de animale, să beneficieze de o indemnizație din partea statului.

”E foarte bine statul să aloce banii, însă pe noi ne deranjează cel mai mult faptul că se creează această concurență. Pentru o fermă medie, să poți un salariu de 10.000 de lei plus taxele aferente, pentru un medic veterinar, este extrem de complicat. Propunerea noastră a fost aceea ca și pentru medicii veterinari din ferme, care asigură servicii sanitar-veterinare pentru un efectiv de minim 200-300 UVM, să li se deconteze aceleași drepturi. Este cea mai sănătoasă variantă. Pentru o fermă care mulge 1.000-2.000 de capete, o astfel de discuție nu este importantă, dar pentru fermele care au 200-300-500 de capete, este o discuție care cântărește”, a mai spus Ionuț Lupu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

20 COMENTARII

  1. Mai sant si tehnicienii veterinari care pot anlocuii doctorii veterinari pe salarii mai mici .Sa se de o lege prin care si tehnicienii pot trata animalele an lipsa doctorului.

  2. Nu se pot concesiona mai mult de doua CSV uri,tarifele pt acțiunile sanitar veterinare sunt cele din 2013 iar pentru cei 10000 lei CSV ul trebuie sa aibă cel puțin un medic angajat și un tehnician(salariu minim 3300×2=6600)adăugați impozitul pe venit +facturile aferente(internet,energie electrica,iqm,gaz)+deplasările la DSV pentru transport probe,ridicat tipizate,depunere deconturi.Asa ca nu mai bate câmpii și faceți ordine acolo la voi în registru genealogic pe care luați o grămadă de bani atât de la fermieri cât și de la stat pentru 0 performanta.Te am pupat, băgați mințile în cap și pune mana la lucru

  3. 1) Nici un medic veterinar nu poate avea mai mult de doua concesiuni.
    2) Fermele nu pot angaja medic veterinar. Nici vorba de salariu ! Pot avea contract cu una sau mai multe unitati medicale-veterinare de asistenta (cabinet medical-veterinar, clinica, spital). Daca au medici veterinari angajati ai societatii ce administreaza ferma sunt in afara legii.

  4. Ce petarda e articolul asta ! Citez:”În condițiile în care un medic veterinar poate concesiona două, trei, patru concesiuni, vorbim deja de 40.000 de lei, bani doar pentru funcționare, iar dacă luăm să analizăm care sunt condițiile pentru ca el să primească aceste sume, vom vedea că suntem într-o zonă cel puțin hilară” , închei citatul. Citiți legea și apoi va dați cu părerea distrusilor! Asta e una! A 2-a : citez din titlu „Fermele zootehnice care au nevoie de medici veterinari angajați” , conform legii fermele nu au voie sa angajeze medici , ci sa facă contracte cu cabinete veterinare ! Articole de genul asta trebuie sancționate! E informație falsa !!!!

    • Sanctionati va rog, daca nu sunteti de acord cu informatiile prezentate, pe cei care fac afirmatiile citate, nu articolele sau jurnalistii. Sunteti liberi sa acceptati sau nu spusele acestora dar in niciun caz sa scoateti vinovata publicatia sau redactorul. In aceeasi masura, nu suntem vinovati de demagogiile, ineptiile sau minciunile din declaratiile politicienilor sau guvernantilor, cu toate ca sunt citate de catre presa pretutindeni in lume.

  5. Bună seara, mai documentați-va ca nu ați scris nimic real.. Se pot licita maxim 2 circumscripții unde ai nevoie de minim 5 angajați ca să le poți gestiona.Cum puteți crede ca un singur medic poate vaccina toți cănii dintr-un oraș, vaccina toate oile, berbecii, vacile,tuberculina,recolta sânge la animale rentă,crotalia toate animalele rentă, înregistra animalele pe foaie plus în calculator s..a ,plus ca este obligat sa facă 10 exploatați pe lună pe circă cu anumite instructaje,obligat sa mearga la fiecare tratament în parte,etc,etc…pfff ce prostii scrieți acolo,de ce nu plătiți medici după 6 ani de facultate ca pe femeia de servici! Și femeia de servici merită un salar decent de minim 4.000 lei net în ziua de astăzi la ce prețuri avem.

      • Un jurnalist adevărat întâi verifica sursa ( sursele ) de informație, veridicitatea acestora și abia apoi publica. Voi NU sunteți jurnaliști ci lansatori de zvonuri. La fel ca babele din sat. Titlu pentru senzațional și NU pentru adevăr. Vreau sa va văd, citind toate comentariile la articol, ca, citând și cealaltă parte implicată, respectiv medicul veterinar concesionar, veți spune/ publica ADEVARUL!

        • Am raspuns deja. Afirmatiile sunt facute intr-o emisiune live si nu pot fi verificate instant. Este exclusiv raspunderea celui care le face iar telespectatorii care sesizeaza erori in declaratii pot interveni in emisiune, telefonic sau prin mesaje, si le pot semnala. De asemenea, va oferim si aici, in mediul online, aceasta posibilitate, asa cum puteti vedea si va multumim pentru implicare.

      • Domnule Florentin ,
        Nu aveți dreptate. Spuneți ca afirmațiile din articol aparțin anumitor persoane și presa nu are nici o vina. Dar aveți vina, pentru ca una este emisiunea în direct și alta este acest articol , publicat ulterior emisiunii, cu afirmatii neverificate . Prin ceea ce scrieți în articole , publicandu -le, manipulați oameni și dezinformati.Ar trebui acum sa scrieți un articol în care sa spuneți adevărul despre activitatea medicilor veterinari , nu
        afirmatii false si trunchiate. Dar sunt sigur ca nu o veti face.Medicii veterinari nu sunt și nu vor fi angajații fermei ,deoarece profesia este una liberala. Și apropo nici tehnicienii veterinari nu pot fi angajați ai fermelor ,ci numai al cabinetelor veterinare și asta pentru ca tehnicienii nu pot lucra decât sub îndrumarea directa a medicului ca și asistentii in medicina umana.Un angajat al Fermei nu va face decât ce îi spune șeful direct, adică fermierul ,de cele mai multe ori în defavoarea actlului medical ce trebuie efectuat corect. Fermierul în cauza ar vrea bani de la stat pentru ceva ce nu ii aparține defapt.

        • Consider ca ati lamurit deja situatia medicilor veterinari si presupun ca faceti parte din aceasta categorie profesionala, deci sunteti mult mai informat decat noi. Desigur, sper ca nu-mi veti cere sa va verific spusele din mai multe surse.

  6. Mărite salariile minim 10.000 lei pe lună dacă vreți sa stea un medic în fermă..vor pleca toți pe dincolo și sunt de înțeles, ce sa faca cu 3.000 lei pe lună cât se da acum la ferme.

  7. Auzi „in condițiile în care un medic veterinar poate concesiona două, trei, patru concesiuni, vorbim deja de 40.000 de lei,” cel ce a scris ar trebui să știe că se pot concesiona doar maxim 2 ….restul e doar așa o discuție, pai daca o ferma de 200-300 animale nu își permite un medic veterinar, atunci să facă contract cu unul care nu trebuie sa stea in ferma…cinsa vina doar la intervenții, daca costa prea mult atunci managementul fermei este dezastruos…

    • Cel ce a scris articolul si cel ce a facut afirmatiile, sunt persoane diferite. Redactorul doar a citat ce a spus reprezentantul unei asociatii invitat intr-o emisiune tv, nu faceti confuzie.

  8. Neserioși și neprofesioniști toată redacția.
    Înainte sa publice ar trebui sa verifice veridicitatea celor afirmate de alți necunoscători ai legilor.
    Huuuuu…….

    • Suntem bucurosi ca multi dintre cei care ne urmaresc sunt atenti si informati dar va rog sa retineti ca afirmatiile facute intr-o emisiune de televiziune transmisa live nu pot fi verificate de catre moderator instant, la fel cum nu este posibil ca un jurnalist sa cunoasca toata legislatia cu modificari si norme de aplicare, chiar daca este domeniul principal in care isi desfasoara activitatea. De fapt, sunt convins ca nimeni nu are aceasta capacitate. Asadar, va multumim ca interveniti si atrageti atentia asupra erorilor strecurate in declaratiile invitatilor.

  9. Dacă eu declar intr-o emisiune că v-ati ucis o rudă,a doua zi toată presa preia „bomba” publicistica și o rostogolesc-eu nu am nicii răspundere?!

  10. Și ce dacă un medic veterinar ar avea un venit mediu sau peste medie?După 6 ani de facultate, plus posibile alte specializări, după cursuri și învățare continua, de ce nu s-ar acorda mai mult respect pentru aceasta categorie profesionala? Poate e cliseic ce spun, medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea, dar asa e. Mulți din aceasta profesie pleacă din România, eu sunt unul din ei. Și am cât de cât parte de respect, și când zic respect ma refer la un venit foarte decent. De ce nu ar fi asa și în România?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole