”Fermierii nu cred in cooperative…” Cum putem sa schimbam aceasta mentalitate?

În România sunt puține cooperative agricole sustenabile economic, în comparație cu numărul lor ”pe hârtie”. De cele mai multe ori, acestea întâmpină foarte multe greutăți încă de la înființare, iar dacă trec de această etapă, nu reușesc să devină relevante din punct de vedere economic. La această concluzie a ajuns Doru Popescu, director executiv Mabo Utilaje, în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, la AGRO TV.

În opinia sa, în Oltenia, subiectul asocierii este unul tabu, iar fermierii nu cred în aceste forme, nu cred în cooperative. 

”În momentul în care zece sau cincizeci de fermieri se asociază și formează o cooperativă, au avantajul să negocieze un preț bun atât pentru vânzarea producției, cât și pentru achiziționarea de inputuri. Și pentru mine, ca dealer de utilaje și tehnologie agricolă, este mult mai ușor când vând. Atunci când o astfel de asociație îmi solicită și tractor și combină și remorcă și alte utilaje, pot oferi un preț mai bun. Pentru că pot negocia cu furnizorul și eu din altă poziție, vorbind de un număr mare de utilaje. Astfel se obține un preț mai mic. Fermierii trebuie să înțeleagă că odată ce folosesc tehnologie performantă, pot obține recolte uniforme și de aceeași calitate. Iar cel care vine și cumpără o cantitate mare din același loc, oferă și prețul cel mai bun. Am întâlnit un primar din Dolj, care vrea să adune toți fermierii din comună și să îi indemne să se asocieze. În opinia edilului este singura soluție prin care agricultorii pot face performanță” a afirmat Doru Popescu, director executiv Mabo Utilaje, pentru AGRO TV.

 În cadrul emisiunii, dealerul de utilaje agricole din inima Olteniei susține că o ”platformă tehnocrata de dezbateri ar fi binevenită, iar la ea să adere toți factorii angrenați în agricultură.

”Ne trebuie o platformă pe care AGRO TV o lansează. Ne trebuie un loc unde să ne strângem toți, atât reprezentanții companiilor de utilaje, de inputuri, cât și reprezentanții marilor și micilor fermieri. Fiecare să își spună punctul de vedere, să își spună problemele, și să găsim soluții pentru toți. Nu trebuie să găsim soluții doar pentru cei mari sau pentru cei cu teren sub 50 de hectare. Trebuie să găsim o rezolvare a problemelor pentru toți. Nu trebuie să mai aruncăm cu piatra în politicieni că nu au făcut mare lucru. Dacă nu au făcut nimic, haideți să ne strângem noi și să trimitem reprezentanți la Senat, la Guvern și să le spunem că noi suntem cei care trebuie să decidem. Ei sunt doar aleși. Politicienii trebuie să ne reprezinte pe noi și să ne ajute sa obținem ce ne dorim”, a declarat Doru Popescu, director executiv Mabo Utilaje.

- Publicitate -

Vă invităm să ne spuneți părerea dumneavoastră. Este sau nu asocierea o soluție pentru a face cu adevărat performanță în agricultură?

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole