Chesnoiu: Fermierii români își vor putea asigura independența energetică

Fermierii români vor avea la dispoziţie resurse financiare din Fondul de Modernizare pentru crearea de noi facilităţi de producere a energiei regenerabile, ceea ce le va oferi posibilitatea să devină independenţi din punct de vedere energetic, a anunţat, miercuri, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, potrivit AGERPRES.

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanţa ce stabileşte cadrul instituţional şi financiar pentru funcţionarea Fondului de Modernizare, care are o valoare de aproximativ 13 miliarde de euro.

Potrivit Ordonanței, domeniile prioritare sunt cele din Directiva Fondului de Modernizare: energie regenerabilă, energie nucleară, de reţele de transmisie a energiei electrice, de reţele pentru distribuţia şi transportul gazelor naturale, de finanţarea proiectelor de depozitare a gazelor etc.

„Ordonanţa (Fondului de Modernizare – n.r.) reprezintă roadele unei activităţi de colaborare începute încă din luna ianuarie în ideea de a sprijini pe cât de mult putem, administrativ şi logistic, implementarea de proiecte din Fondul de Modernizare şi direcţionarea unor sume la dispoziţia României către fermierii români şi către operatorii economici din industria alimentară. Este extrem de important să utilizăm banii, să creăm noi facilităţi de producere de energie regenerabilă, fie că este din surse fotovoltaice, fie că vorbim de biogaz sau biomasă. Este extrem de important ca fermierii români şi antreprenorii din industria alimentară să aibă posibilitatea să devină independenţi din punct de vedere energetic, pentru că energia şi gazul natural utilizat în agricultură şi industria alimentară reprezintă un factor destul de pregnant în costul final al produselor agroalimentare. Odată asigurată independenţa energetică a fiecărei ferme din România, cred eu că fermierii români şi antreprenorii români vor deveni mult mai viabili economic, mult mai rezilienţi şi mai competitivi pe piaţă”, a precizat Adrian Chesnoiu la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit ministrului Agriculturii este foarte important să fie utilizate pentru investiţiile în energie regenerabilă acoperişurile halelor şi cele ale fabricilor din industria alimentară, astfel încât să nu existe tentaţia de a se scoate suprafeţe de teren din circuitul arabil.

„Aşa cum a reieşit şi din discuţiile pe care le-am purtat la nivelul Guvernului, este foarte important să utilizăm cât mai mult posibil acoperişurile halelor, ale fabricilor din industria alimentară, astfel încât să nu existe tentaţia de a se scoate din circuitul arabil suprafeţe de teren destinate înfiinţării parcurilor fotovoltaice, pentru că evident este mult mai important să menţinem ternul arabil pentru agricultură şi să utilizăm orice altă suprafaţă care este pretabilă pentru investiţiile în energie regenerabilă”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole