Fermierii irlandezi fac milioane de EURO din agricultura ecologică. Se poate și la noi?

Toată lumea știe prea bine care este secretul succesului în agricultură în anii ce vin… sau, mă rog, ce cred liderii Uniunii Europene că înseamnă succes. Adică un domeniu cât mai ecologic, o întoarcere cât mai rapidă la natural, fără substanțe de sinteză dacă se poate, fără să mai intri cu plugul în brazdă, și altele asemenea. Dar cu obligația de a hrăni cam 450 de milioane de oameni și de a mai și exporta ceva. Nimeni nu spune că nu se poate, dar nu peste noapte. Așa că hai să căutăm dovezi de succes în domeniu, poate se înmulțesc.

Și ne uităm peste mări și țări, tocmai în Irlanda, acolo unde câțiva fermieri doar, mai exact 11, fac afaceri de milioane de euro în cadrul Parteneriatului European pentru Inovare în Agricultură. După cum aflăm de pe site-ul Agriland, Asociația Irlandeză pentru Agricultura Ecologică a aplicat în 2017 pentru un proiect care să sprijine 11 fermieri să își dezvolte producția și să aibă acces la piață. În patru ani, vânzările de produse agricole s-au dublat. Adică de la 3,8 milioane de euro la 8,2 milioane de euro. Și țineți cont că e vorba despre doar 11 fermieri.

Cei care cultivă legume și pomicultorii irlandezi implicați în proiect au fost ajutați de cercetători, de ingineri agronomi și de reprezentanți ai sectorului agroindustrial. Toți specialiștii au lucrat împreună pentru a crește oferta de produse horticole proaspete organice obținute în fermele din Irlanda. Asta a însemnat extinderea suprafeței certificate în sistem ecologic, realizarea unor studii de piață, testarea în teren a îngrășămintelor organice, diseminarea și schimbul de cunoștințe.

Iar rezultatele muncii sunt pe măsură. Suprafața totală dedicată culturilor de legume ecologice a crescut cu 40% în fermele celor 11 producători, pe parcursul derulării proiectului. Producătorii agricoli implicați în proiect au lucrat împreună și au crescut vânzările în cadrul grupului cu 62% numai către comercianții cu amănuntul. Aceștia, la rândul lor, se arată dornici să sprijine industria horticulturii ecologice, iar cele mai populare legume vândute în magazinele  lor  sunt ceapa, cartofii și morcovii.

Cât privește metodele, iată una simplă și nu prea costisitoare – în urma aplicării gunoiului de grajd la una dintre fermele incluse în proiect, experții au constatat că astfel de îngrășăminte pot fi, pe termen scurt, încorporate ușor și profitabil în producția de legume organice irlandeze.

De aceea, un raport al unui fermier și videoclipuri cu informații tehnice realizate la ferma acestuia au fost distribuite pentru ca tehnicile de cultivare să poată fi preluate de alți cultivatori.

Destul cu Irlanda, să trecem marea înapoi. România are, la fel ca Grecia, Cehia, Slovacia și Estonia, zero proiecte derulate de grupurile operaționale în cadrul Parteneriatului European pentru Inovare în Agricultură. Și asta chiar dacă la nivelul Uniunii Europene au fost inițiate peste 1800 de proiecte. Potrivit hărții publicate pe siteul Comisiei Europene, România este o pată albă, iar pagina dedicată proiectelor derulate de grupurile opraționale din România este goală.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole