Probleme mari în sectorul vegetal! Fermierii întorc culturile din cauza secetei

Seceta face pagube mari și anul acesta în mai multe zone ale țării, iar fermierii încep deja să întoarcă culturile și să pregătească însămânțarea culturilor de primăvară, în speranța că măcar acum vor beneficia de niște ploi mai însemnate.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu fermieri din mai multe zone ale țării pentru a afla care este situația culturilor agricole. În vestul țării, în județul Bihor, spre exemplu, fermierii se pregătesc deja pentru producții scăzute anul acesta.

”Bihorul are o situație dificilă la ora actuală, având în vedere că la noi s-a instalat seceta încă de anul trecut. Din aprilie anul trecut până la ora actuală avem un total de aproximativ 200 litri/mp. Anul trecut, din aprilie până în noiembrie am avut 28 l/mp, de la 1 noiembrie până în 31 decembrie 120 l/mp, iar în lunile ianuarie, februarie, martie și aprilie avem un total de 43,5 l/mp. Pentru agricultura bihoreană, asta înseamnă un deficit de producție.

Eu încă nu am început la semănat și stau să mă gândesc dacă voi însămânța suprafața planificată pentru porumb. În condițiile în care nu va ploua săptămâna viitoare, 50% din suprafață nu o voi însămânța și o să înlocuiesc cultura porumbului cu floarea soarelui”, ne-a spus agricultorul Florin Ciurdariu.

Situația este și mai dramatică în zona Moldovei, acolo unde unii fermieri se pregătesc deja să întoarcă culturile de toamnă.

”În zona Moldovei, mai ales în județul Vaslui, seceta pedologică severă își face apariția în fiecare an. Zona Moldovei nu stă bine din punct de vedere pluviometric. Din septembrie 2021 și până astăzi au plouat 110 l/mp. Grâul a răsărit în februarie/martie, sunt suprafețe care vor fi întoarse și se vor semăna culturi de primăvară, în caz că avem ploaie. Este o copie fidelă a anului 2020”, a precizat fermierul Florin Platon din județul Vaslui.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole