20 mai 2022 - 06:50

Fermierii, încurajați să-și ”spargă” fermele prin noul PNS?

Anumite condiții din noul Plan Național Strategic (PNS) trimis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la Comisia Europeană îi nemulțumesc pe fermierii români. Una dintre acestea este legată de plata redistributivă.

În opinia lui Claudiu Frânc, vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România (AFR), decizia MADR de a acorda această subvenție pentru fermele care se încadrează în intervalul 1-50 de hectare îi va determina pe fermierii care depășesc această limită să-și fărâmițeze suprafețele, pentru a se în condițiile de încadrare a subvenției.

”Cea mai dură problemă este cu plata redistributivă. Aici nu ne-am folosit de ceea ce a afirmat Ministerul Agriculturii. În Pilonul II, Ministerul Agriculturii a stabilit că ferma mică și medie care beneficiază de finanțare din Pilonul II este cuprinsă între 12.000 SO și 300.000 SO. În schimb, la plata redistributivă a stabilit că toate exploatațiile care au până la 50 de hectare beneficiază de plata redistributivă, care nu este puțină, este jumătate din plata de bază.

N-am înțeles, dacă MADR a făcut această definiție pentru fermele mici și medii în Pilonul II și regulamentul spune că plata redistributivă se acordă pentru aceste ferme, de ce s-a impus limita de 50 de hectare? Dacă un fermier are 51 sau 60 de hectare, de ce nu-i mai dai nimic? Nu este logic. Trebuia să iei definiția ta de fermă mică și medie, iar pentru primele 50 de hectare să-i dai plată redistributivă. Astfel, fermierul nu făcea condiții artificiale, să nu-și declare suprafața sau să-și spargă fermele”, a precizat Claudiu Frânc pentru AGRO TV.

Amintim că în draftul de PNS trimis Comisiei Europene, Ministerul Agriculturii a calculat un cuantum indicativ de plată redistributivă de 51 de euro/hectar pentru anul 2023, urmând să ajungă până la 54 euro/hectar până în 2027.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.