Apel la Bruxelles: În UE, fermierii au aceeași piață, dar subvenții diferite!

Deși fermierii din Uniunea Europeană sunt actori pe aceeași piață, având aceleași costuri pentru înființarea culturilor, nivelul de subvenție este diferențiat în diverse state ale Uniunii Europene, iar asta nu încurajează o concurență loială, a afirmat eurodeputatul Daniel Buda în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

În cadrul unei dezbateri pe marginea raportului privind performanța Politicii Agricole Comune (PAC) în perioada 2014-2021, eurodeputatul român a intervenit pentru a întreba dacă există măsuri prin care fermierii sunt susținuți și după ce reușesc să intre pe piață pentru a-și putea susține pozițiile.

„Din păcate, avem astăzi un nivel de subvenție diferențiat în diverse state ale Uniunii Europene, în condițiile în care suntem actori pe aceeași piață în ceea ce înseamnă inputurile, avem aceleași costuri de înființare a culturilor, indiferent că discutăm de Franța, Germania, România sau Ungaria, prețurile sunt la fel, piața pe care vindem este la fel și din păcate, subvențiile sunt diferențiate. Pe de altă parte domnule director, aș vrea să vă întreb dacă nu ați cuantificat următoarea chestiune pe care am avut-o în discuție și cu fermierii din România, respectiv: câte proiecte ați avut finanțate, din Pilonul II de dezvoltare de exemplu în urmă cu câțiva ani de zile și câte le mai regăsim astăzi în piață? Pentru că este foarte important să vedem: Oare banii pe care nu i-am dat pentru dezvoltare, plecând de la Tânărul Fermier, plecând de la ceea ce înseamnă dezvoltarea unor sectoare de procesare și așa mai departe, regăsim aceste structuri economice în piață și astăzi? Există perspectiva să le regăsim și în viitor? E nevoie să venim cu măsuri suplimentare pentru acestea? Pentru că din ceea ce am discutat cu fermierii din România, să știți că nu este suficient să-i dăm unui tânăr fermier 50.000 euro, îl închidem în ceea ce înseamnă posibilitatea de a accesa fonduri europene pe următoarea perioadă de 3-4 ani de zile până la implementare și pe urmă ne așteptăm să-l regăsim în piață peste încă 2 ani de zile. De aceea cred că sub acest aspect trebuie să vedem în ce măsură trebuie să intervenim secvențial pe cei pe care i-am ajutat la început, dacă nu au nevoie de ajutor și mai departe pentru a putea să-i regăsim în piață pentru că simplul fapt că le dăm niște bani nu este suficient în opinia mea”, a spus Daniel Buda în intervenția sa.

Răspunsul directorului de Strategie, Simplificare și Analiză Politici, din cadrul Direcției Generale de Agricultură a Comisiei Europene, Tassos Haniotis, la problemele ridicate de eurodeputatul român a fost următorul: „Referitor la ce spunea domnul Buda: Piețele sunt și nu sunt la fel. Dacă ar fi să comparăm ce ați spus dumneavoastră cu ce s-a spus despre Țările de Jos, veți vedea că în ceea ce privește prețurile la produse sau prețurile la îngrășăminte, fermierii se confruntă cu același lucru. Dar când este vorba de piețele de terenuri, care este unul dintre elementele cele mai importante în materie de active disponibile fermierilor, atunci situația este foarte diferită între statele membre, atât în ceea ce privește prețul arendării pe o unitate de teren, cât și în ceea ce privește deținerea terenurilor”.

Cu alte cuvinte, câinii latră, ursul merge…

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole